Večgeneracijski center Gorenjske

 

PROGRAMI JESEN 2018

MOŽGANSKI IZZIVI, izvajalka Metka Soklič

srečanja bodo potekala dvakrat mesečno

Metka Soklič, profesorica matematike, ki se z največjim veseljem in strastjo loteva miselnih izzivov, vas bo popeljala v svet ugank, logičnih  iger, kjer bo reševanje problemov nadvse zabavno. Rutina in ponavljajoče se dejavnosti ter ustaljeni načini razmišljanja hromijo možgane. Možgani potrebujejo vedno nove in nove izzive. Miselne vaje in možganski treningi ohranjajo ostrino vašega uma. Na delavnici se boste spopadali z različnimi možganskimi izzivi: reševali labirinte, geometrijske sestavljanke, probleme z vžigalicami, logične zanke in uganke, preizkusili boste lahko različne miselne in logične družabne igre.

PLES V KROGU, izvajalki Marjana Žmavc in Stanka Mrzel

Trajanje:  20 ur

Namen plesov v krogu je izkušnja in doživljanje njihove moči preobrazbe, ki je bila znana že starim ljudstvom. Folklorni plesi obujajo tradicijo iz življenja ljudi, plesi v krogu pa prinašajo harmonijo in mir. Plesni koraki in glasba nas vodita k veselju do življenja. Postanemo eno z glasbo, plesom, soplesalci, z vsem kar nas obdaja, predvsem pa z virom življenja, ki je v nas samih. Zaplešimo skupaj in odprimo se svetlobi, ki je že v nas.

NA VARNO S PODATKI, izvajalka Vera Pelhan

Trajanje:10 ur

Imate pripravljen rezervni plan, če vaš računalnik odpove? Nič nas ne sme presenetiti, zato poskrbimo za ustrezne kopije fotografij, video posnetkov in dokumentov. Vredno si je zapomniti, da podatki na našem računalniku nikakor niso varni pred izgubo!  Reševanje podatkov je zelo drago in lahko tudi dolgotrajno. Zato je izdelava varnostnih kopij vseh vaših pomembnih podatkov obvezna in tudi najcenejša zaščita pred izgubo podatkov. V programu bomo preizkusili najpopularnejše načine, ki ne zahtevajo ogromnega finančnega vložka in zanje ne potrebujete veliko računalniškega znanja.

EVRITMIJA, izvajalka evritmistka Neva Zupan

Trajanje: 10 ur

Evritmija je vidni govor, evritmija je vidna glasba. Kot imajo človeški govorni organi sposobnost govora, tako je človek sposoben fizičnem očem nevidno gibanje prenesti v vidno gibanje celotnega svojega telesa. Na naših srečanjih bomo spoznavali elemente iz besedne in glasbene umetnosti, naše gibanje bo potekalo ob govorjeni besedi evritmistke in ob glasbeni spremljavi violinistke, občasno tudi v tišini. Evritmijske vaje pomirjajo, sproščajo, izboljšujejo koncentracijo, orientacijo, so terapevtske na osebnem in medčloveškem nivoju.

NADALJEVALNA INTEGRALNA JOGA ŠRI AUROBINDO, izvajalka Natalija Brumen

Trajanje: 20 ur

Nadaljevalna integralna joga je namenjena tistim, ki so že obiskovali program. Sri Aurobindo je poznan kot eno največjih imen in tudi največjih avtoritet indijske duhovne misli in joge. Aurobindov nauk temelji na njegovih lastnih tehnikah in metodah in imajo samo en cilj – priti do dušno-duhovne preobrazbe človeka, doseči notranji mir ter intuitivno spoznanje, da na svetu nismo samo zato, da bo nam dobro in da bomo mi zdravi, temveč da bomo preko Božanskega sposobni prinašati v svet ‘raj na zemlji’, istočasno pa bomo ta raj čutili tudi znotraj nas samih.

ROČNA DELA KAMNA GORICA, izvaja Društvo upokojencev Kamna Gorica

Trajanje: enkrat tedensko, ob ponedeljkih od 9.00 do 11.00, Kulturni dom Kamna Gorica

V Društvu upokojencev Kamna Gorica so v lanskem letu ustanovili sekcijo ročnih del. Članice se sestajajo vsak ponedeljek med 9. in 11. uro. Marta Tratnik Cengle, ki je neformalna vodja in mentorica ob enem, pritegne članice DU na ustvarjalno in hkrati sprostitveno druženje. Na srečanjih pletejo, kvačkajo, vezejo in se ustvarjalno lotevajo novih izzivov. Skupina vabi nove članice in člane vseh generacij, da se jim pridružite, veselo bo.

KVAČKANJE, izvajalka Marija Žvan

Trajanje: 20 ur

Kvačkalo se je celo zimo enkrat tedensko pod mentorstvom Marije Žvan. Nekatere so bile začetnice, druge že izkušene kvačkarice a vse so svoje znanje in spretnosti nadgradile. V programu se boste spoznale s kvačkanjem različnih vzorec, enostavnih do bolj zapletenih. Jesenski in zimski čas je kot nalašč za kvačkanje ob dobri družbi.

OBLIKOVANJE GLINE, izvajalka Eva Prezelj

Trajanje: 30 ur

V programu se boste spoznali z osnovnim oblikovanjem gline in uporabo glazur. S pomočjo različnih tehnik boste izdelali različne keramične izdelke kot so milnike, svečnike, vaze, čajnike, pladnje in skodelice, nakit ter druge uporabne predmete. Za material in orodje je poskrbljeno, po koncu programa boste svoje izdelke odnesli domov.

 NADALJEVALNA ASTROLOGIJA, izvajalka Danica Janc

Trajanje: 20 ur

Program Astrologija je namenjen udeleženkam, ki so ga v lanskem letu že obiskovale. Znanje o astrologiji bodo nadgradile s praktičnimi primeri, izračuni svojih astroloških kart. Programu se lahko pridružijo tudi začetniki, saj se bo praksa ves čas povezovala s teorijo.

 STRES IN SAMOHIPNOZA, izvajalka Alenka Dijak

Trajanje 12 ur, srečanja potekajo vsaki 14 dni

Vsak dan se srečujemo s situacijami na katere ne znamo pravilno odreagirati. Večkrat se brez potrebe razjezimo, postanemo žalostni, nas napade strah in podobno. Zakaj je tako? Na delavnici vam bo Alenka Dijak pokazala odlično orodje s katerim se lahko branimo pred stresom. To je samohipnoza – budno stanje, za katerega je značilna usmerjena koncentracija na tisto, kar je dobro za nas. Popolni nadzor nad sabo, mir, srčnost, prijaznost, napolnjenost s pozitivno energijo in optimističnim pogledom na svet.

PRAVNE INFORMACIJE ZAME, izvajalki  Nadja Vidic in Tanja Antonič Svetina

Trajanje: srečanja potekajo dvakrat mesečno

Pravnici Nadja Vidic in Tanja Antonič Svetina vam bosta v mesečih predavanjih pomagale razreševati marsikatero pravno dilemo. Pripravili sta pester izbor tem, ki se navezujejo na najpogostejša pravna vprašanja in zagate. Predstavili vam jih bosta v teoriji in praksi.

 ČAKAŠ SPREMEMBE? BODI SPREMEMBA!, izvajalec Jernej Kocjančič

Trajanje: 12 ur, srečanja potekajo vsakih 14 dni

Jernej Kocjančič, terapevt naravnega zdravljenja, vas vabi, da se mu pridružite na srečanjih, kjer boste v pogovoru in meditaciji raziskovali sebe in svojo pot. Naredi vsak dan en majhen korak, pa boš daleč prišel! Morda sicer ne veš kam, ker je pot neuhojena, zahtevna in na določenih mestih zelo težka, a če uživaš na njej, ti vmesni postanki nudijo majhne ali vedno večje radosti. Vztrajaj, hodi dalje in se pusti presenetiti. Hvaležnost za vse, kar nam je dano, nam na tej poti lahko zelo pomaga.”

NARAVNO VRTNARJENJE, izvaja Barbara Podlogar

Trajanje: 20 ur, predviden začetek v januarju 2019

Barbara Podlogar, diplomirana agronominja, vam bo v programu predavala o naravnem vrtnarjenju. Spoznali se boste z značilnostmi in načrtovanjem zelenjavnega vrta, obdelavo tal, kolobarjenjem, zalivanjem, gnojenjem, pripravo zastirke v zelenjavnem vrtu. Spoznali se boste s pridelavo lastnih sadik. Načrtovali  boste delo na vrtu po mesecih.

VEČGENERACIJSKI PROGRAMI NA BLEDU

PLES V KROGU, izvajalka Metka Frelih

Trajanje 20ur, torki od 19.00 do 20.30 v Ledeni dvorani na Bledu

Namen plesov v krogu je izkušnja in doživljanje njihove moči preobrazbe, ki je bila znana že starim ljudstvom. Plesni koraki in glasba nas vodita k veselju do življenja. Zaplešimo skupaj in odprimo se svetlobi, ki je že v nas!

DRUŽINSKO USTVARJANJE MODERNEGA MOZAIKA, izvajalka Urška Ambrožič Potočnik

Trajanje 12 ur, Datumi: 29., 30. in 31.10. 2018, Ledena dvorana Bled.

Tempo današnjega časa je zelo hiter, starši ali stari starši z otrokom preživljajo vedno manj časa. Vzemite si čas za skupne trenutke ustvarjanje in se prepustite ustvarjalnemu procesu. Tema delavnic modernega mozaika bodo VREDNOTE. Otrok bo s seboj na delavnico  povabil enega odraslega (starša, starega starša, teto, strica ali drugo sebi drago osebo). Preko doživljajske naloge bosta izbrala najvišjo skupno vrednoto, ki jo bosta prenesla v moderni mozaik. In ta mozaik bo za vse večne čase spodbujal k plemenitenju skupne izbrane vrednote.

MEDGENERACIJSKI OSNOVNI TEČAJ FILCANJA, izvajalki Tanja Legat in Petra Golinar

Trajanje 9 ur, Bohinjska Bela

Za vse ljubitelje volnenih »filcanih« izdelkov smo pripravili  delavnico, kjer se boste skupaj z vašimi družinskimi člani naučili, kako lahko z malce spretnosti osnovno prepletena vlakna naravne ovčje volne oblikujemo v trpežen izdelek, ki je praktičen za uporabo in ličen na pogled. Osnovni material  dobite na delavnici. S seboj prinesite staro frotirasto brisačo.

 DODATNE AKTIVNOSTI IN PROJEKTI

SODELOVANJE Z MEDOBČINSKIM DRUŠTVOM  DELOVNIH INVALIDOV RADOVLJICA

V okviru Večgeneracijskega centra Gorenjske izvajamo programe, ki so namenjeni invalidom, članom Medobčinskega društva delovnih invalidov Radovljica.