GRUNDTVIG – Generation »X« over

Ljudska univerza Radovljica se je februarja 2010 prijavila na razpis GRUNTDVIG Učna partnerstva preko Centra za mobilnost in evropske programe republike Slovenije – CMEPIUS. S tremi evropskimi partnerji iz Belgije, Portugalske in Madžarske smo osnovali projekt z naslovom Generation »x over«.
Projekt so preučili strokovnjaki in ga podprli.
Projekt traja dve leti. S tremi partnerskimi državami: Belgijo, Madžarsko in Portugalsko, bomo s starostno skupino 50+ letnikov, v medgeneracijski izmenjavi poizkušali vzpostaviti povezavo med starejšo in mlajšo populacijo.
Prek različnih umetniških, kreativnih in računalniških delavnic, ki bodo obravnavale dane teme, bodo mladi pripravili različne vsebine. Pri nas bosta osnovni delavnici, delavnici: digitalne fotografije, retorike ter medijev in kreativnega pisanja. Ker bomo v dveh letih odšli na tri obiske k našim partnerjem, bo naša skupina 50+ letnikov imela priložnost brezplačno potovati, se zabavati ter se naučiti nekaj novega o ljudeh drugih evropskih držav in različnih generacij. Tam bodo mladostniki pripravili delavnice s katerimi učijo svojo skupino 50+ letnikov. Belgijci jih učijo glasbe in sicer ustvarjanja elektronske glasbe, repanja. Madžari, teme obravnavajo s pomočjo tehnik muranskega stekla, Portugalci pa s svojo skupino ustvarjajo platna in grafite. Vsi si poleg pomagajo z računalniško tehnologijo.
Na vsakem obisku, ki ga pomladi navdušeno pripravljamo tudi mi, skupine obravnavajo različne teme. Po prvi temi glasba, sledi tema mode in socialnega življenja. V novem študijskem letu, pa bomo pod drobnogled vzeli temo prostega časa, za konec pa še tehnologijo in komunikacije.
Vsak obisk bo pregled ene od zgoraj naštetih tem, kje bodo tako mladi kot starejši na različne načine prispevali k njihovem razumevanju.

Ali smo mladi res tako drugačni kot starejši? Se res ne znamo pogovarjati? Se narodi in posamezniki res tako zelo razlikujemo?

Že v prvih treh mesecih ugotavljamo, da ni ravno tako…

Pa pojdimo lepo od začetka

Izpod prstov Špele Koren,

spela_-_foto

19. febrar 2010,
Dan za oddajo projekta, sneg, jaz in moj velik trebuh, švic majica in prvi zapleti. Visenje na telefonu, klici na Madžarsko, v Belgijo, na Portugalsko. In na koncu, po manjših komunikacijskih šumih in preprekah, nam je uspelo. Projekt, ki smo ga napisali v decembru je še pravočasno uspel priti na naše nacionalne agencije. V upanju na uspeh in lepo poletje sem odšla rodit in obljubila, da se vrnem, če nam projekt odobrijo. Po Erazmu v marcu in času vmes, odličnim novicam, da je bil projekt sprejet se je začelo delo…

Ko je bil september v zadnjih vzdihljajih, mi pa zaskrbljeni ali bomo našli dovolj ljudi, se je na Ljudski univerzi v Radovljici začelo dogajati.

Priprave, izdelava powerpoint predstavitve, malce nervoze…

Čakali smo na prvi, uvodni sestanek, kjer smo ljudem želeli na kratko predstavili projekt in kakšne možnosti jim ponuja.

V upanju, da jih pridobimo vsaj 16, smo tisto sredo obstali odprtih ust. Odziv je bil gromozanski. Na sestanek je prišlo 65 starejših in od takrat v naših prostorih poteka ustvarjanje, učenje, druženje, zabava in izmenjava neštetih idej…

Vas zanima kje, kdaj in kako?

Berite naprej…

Zaradi velikega zanimanja in naše želje, da starostni skupini 50+ ponudimo čim več, smo delavnice, ki naj bi bile sprva enkrat tedensko z dvema mentorjema morali razširiti in poiskati vsaj še enega mladeniča, ki bo predajal svoje znanje…

Tako smo poleg odličnih skupin, polnih idej in želja, dobili ekipo treh, ki predajajo svoje znanje. Ti vsakič znova poudarjajo, da se sami od svojih učencev ogromno naučijo.

To so:
Matjaž Resman
Postavni mladenič neštetih talentov uči prve korake pri vstopu v svet digitalne fotografije. V ponedeljkih in sredah od 9h do 10:30, uči kako: »Boste vi obvladali aparat in ne aparat vas!« V fotografskih seansah, ki so največkrat zelo zanimive, se loteva vsake stvari posamično, natančno in zabavno. Ko naše učenjake uči prenosa digitalnih fotografij na računalnik, včasih skrivaj odklopi miško, odpre računalnik, jih spodbuja k čiščenju le-tega in rad reče: »Sedaj že točno pogrunatajo kaj je narobe in kako vse rešiti.«

Fotografije o poteku delavnic si lahko ogledate tu:

 

Jernej Žmitek
IMG_0761_small
Multimedijski navdušenec, tiste, ki že precej dobro vedo kako pritiskati na sprožilec uči kompozicije in nešteto malih skrivnosti bolj modrih oči, večjih nosov in tanjših pasov. Pravi : » pri digitalni fotografiji, ni veliko filozofije, treba je it vn, probat in začet delat!«

Ne filozofirajo in delajo, v ponedeljek in sredo med deveto in 10:30 uro.

On je bil tudi tisti, ki je skupino 13 spremljal na prvem partnerskem obisku v Oostendeju, Belgiji.

 

Zadnja a zagotovo ne najmanj pomembna pa je ljubiteljica, kaj ljubiteljica oboževalka slovenske besede, mojstrica govora in odličnega nastopa, radijka ki je na odlični poti, da postane izjemna pisateljica: Carmen L. Oven.
foto_carmen_small

V torek ob 9h začne prvo skupino navduševati nad besedami, z njimi premagovati tremo pri javnem nastopu in jih pripravljati za prve posnetke. Tudi v drugi skupini, ki pride takoj po prvi ob 10:30, se učijo enakih stvari na popolnoma drug način, saj: »sta obe skupini tako posebni in hkrati tako različni!« Pravi: Če bi lahko, bi take stvari, poleg dokumentarnih filmov in pisanja počela vse življenje!«

 

Priprave na prvi obisk in kako smo izbirali …
Ker je namen projekta poleg usvojitve novih znanj tudi spoznavanje novih dežel in sklepanje novih prijateljstev je skupina 13, (med katerimi žal ni bilo mene – Erazem se je odločil za obisk bolnišnice, saj bronhitis ni kar tako) odpravila na prvi študijski obisk.

Zaradi ogromnega zanimanja smo udeležence za Belgijo določili z žrebom. Veselje izžrebanih je bilo ogromno. Kar pa ni presenetljivo saj so:

od 9. -12. Novembra v Belgijskem Oostendeju, sklenili mnogo novih prijateljstev in na temo glasba, z mladim dj-em odrepali in beatboxali svoje misli.

V mednarodnem večeru so predstavili slovensko glasbo skozi objektiv. V kratkem filmčku ki so ga pripravili, in ga bodo do pomladi še nadgradili, so vse tri delavnice združile do sedaj pridobljeno znanje in fotografije podložile z zvočnim zapisom…

Več o obiskih in ostalem pa si lahko ogledate v naših galerijah.

 

Tukaj pa si lahko ogledate še članek objavljen v Deželnih novicah.

 

OBCINA-RADOVLJICA-GRB_maliCMEPIUS_malilifelong_mali
 

Comments are closed.