Kratke zgodbe iz preteklosti o izobraževanjih na Ljudski univerzi Radovljica

 

ZGODBE UDELEŽENCEV LUR ZADNJIH 60 LET

Letos jeseni bo Ljudska univerza Radovljica (nekdaj Delavska univerza) praznovala 60 let obstoja. Zbrali bomo 60 kratkih zgodb udeležencev Ljudske univerze Radovljica iz preteklosti.

Nekaj opornih vprašanj za pomoč pri pisanju:

Kdaj ste obiskovali Ljudsko univerzo (nekdaj Delavsko univerzo)?

V katero izobraževanje ste bili vključeni?

Kakšno je bilo takrat življenje?

Mogoče kaka anekdota iz »šolskih« klopi?

Prosimo, če zapišete še svoje ime in koliko ste stari sedaj ali pa samo starost in ostanete anonimni.

Najlepša hvala že vnaprej za sodelovanje.

Zgodbe lahko pošljete na: lur.info@guest.arnes.si ali na naslov Kranjska cesta 4, 4240 Radovljica.

 

 

  PRVA ZGODBA

60 let delovanja LUR-a – čestitam 

Na Ljudski univerzi Radovljica so mi povedali, da praznujejo častitljivih 60 let. Z delom so začeli že takrat, ko sem bil jaz še srednješolec – torej davnega leta 1959. Takrat smo to ustanovo imenovali Delavska univerza. Spominjam se, da so poleg ostalega prirejali tudi tečaje za opravljanje šoferskega izpita.

Tako sva z LUR- om skupaj nabirala leta. Ko sem pred desetletjem šel v pokoj, sem dobil brošuro o dejavnosti LUR-a. V njej sem zasledil veliko zanimivih stvari ki jih ponuja ustanova predvsem nam upokojencem. Za mlade generacije, ki niso uspele dokončati kake šole, ali se želijo dodatno izobraziti, pa ponujajo poklicna in štiriletna srednješolska izobraževanja. Na ta način ustanova pripomore k boljši izobrazbi mladih ljudi in izpolnitvi njihovih sanj o delovni karieri.

Medgeneracijski center na LUR-u a skrbi za razne dejavnosti, katere so namenjene nam upokojencem. Po dolgih letih zopet posedamo v šolskih klopeh in s »sošolkami« ter »sošolci« skušamo vsaj delno nadoknaditi šibko znanje pri uporabi računalnika, mobilnega telefona, fotografije ter obnavljamo ali začenjamo z učenjem tujih jezikov (nemščine, angleščine, španščine, ruščine, francoščine). Prijatelji zgodovine, zemljepisa, psihologije in še mnogo zanimivih dejavnosti, lahko zadovoljijo svoje želje o poglobitvi znanja z raznih področij.

Učenje jezika, pravijo, da pomaga tudi pri borbi proti bolezni, katera ne povzroča bolečin – pa vsak dan zveš nekaj novega – čeprav si zadevo že poznal. Poleg navedenega, pa se z druženjem po predavanjih spletejo marsikatera prijateljstva. Nekatera ostanejo tudi po koncu predavanj.

Poleg učenja jezika, že več let obiskujem tečaj francoščine, sem obiskoval tečaj fotografije. Ta je bil kar zahteven, vendar sem zvedel veliko novega. Tečaj je zelo zanimal tudi mojo ženo, ki rada fotografira.

Nedavno sva z ženo zaključila s tečajem računalništva, katerega bova v jeseni nadaljevala. Rada bi se vsaj malo približala mladostnikom v uporabi tega orodja. Enako velja za pametni telefon.

Poleg izobraževanja pa LUR organizira tudi zanimive izlete, združene z obiski zgodovinskih krajev in zanimivosti tako doma kot v tujini,  brezplačne tečaje prve pomoči, kot tudi različne delavnice za upokojenke in upokojence , jogo in še in še dejavnosti.

V svojem imenu in mislim, da lahko tudi v imenu drugih, se moram zahvaliti predavateljem, ki z veliko mero potrpežljivosti odgovarjajo na naša – včasih prav čudna vprašanja – in nas vedno spodbujajo k uporabi računalnika ali pametnega telefona. Zahvalil bi se tudi vsem zaposlenim, ki organizirajo zanimive programe in skrbijo za njihove izvedbe. Posebna zahvala pa gre vodstvu za organizacijo brezplačnih dogodkov in tečajev, saj uspejo pridobiti denarna sredstva od EU ali drugod.

Vesel sem, da kot občan lahko koristim ponujene priložnosti in predlagam tudi vsem tistim, kateri še niste »utegnili« spoznati dejavnost LUR-a, da to storite. Mogoče se pa na LUR-u kdaj srečamo pri obiskovanju kakega tečaja.

Peter Intihar, 78 let, Lesce

 

DRUGA ZGODBA

 

Kriza! Upokojitev! Kaj pa sedaj? Po toliko letih dela z ljudmi, sem dan na dan sama s seboj. Moje sive celice masovno odmirajo. Rešitev se prikaže v obliki LUR letaka. Skeptična se odpravim v izvidnico.

“Hej, ni panike. Pri nas se vedno najde kaj zanimivega” pravi (sedaj) naša Mojla. Res je. Po tečajih nemškega jezika, računalništva, retorike, sem ugotovila, da skrbim nevede predvsem za telesno in duševno dobro počutje. Krasna joga in predavanja ter tečaji za osebnostno rast so že pokazali rezultate. Kljub mojim sedemdesetim letom to še kako potrebujem. Dragi moji, pridite in se nam pridružite. Ne bo vam žal.

Darinka Resman

TRETJA ZGODBA

MOJE IZOBRAŽEVANJE ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE  NA LJUDSKI UNIVERZI V RADOVLJICI.

Odkar pomnim, smo hodili na razna izobraževanja na DUR – Delavsko univerzo Radovljica. Veliko let je bila DUR v starem delu mesta, na trgu, v graščini. Po letu 2000 se je preselila v zgradbo nekdanjega IBM centra na Kranjski cesti.

DUR, oziroma sedanja LUR, je od nekdaj del mojega življenja. Ves čas sem rada obiskovala različna izobraževanja. Po upokojitvi pa sploh. Hranim spričevala, ki smo jih prejemali ob zaključkih tečajev in izobraževanj.

Z leti obiskovanja različnih izobraževanj, sem pridobila veliko znanja, izkušenj in tudi novih prijateljstev. Vedno me je privlačil prijeten in pozoren odnos strokovnih delavcev na Ljudski univerzi, do nas uporabnikov njihovih ponudb.

Iz mojih obiskov univerze bi izpostavila nekatera izobraževanja, ki sem jih obiskovala in se na njih veliko naučila.

Velik vtis so name naredila predavanja o psihologiji, načinih medsebojnih komunikacij, retoriki. Obiskovala sem več osnovnih in nadaljevalnih tečajev o delu z računalnikom, pametnih telefonih, cestno prometnih predpisih, digitalni fotografiji itd.

Predavanja o rodoslovju in izdelavi družinskega drevesa, o življenjskem kompasu, so naredila name zelo velik vtis. Lotila sem se izdelave našega družinskega drevesa.

Če opredelim katerih splošnih izobraževanj sem se udeleževala, izpostavljam slikanje na steklo, risanje in fotografijo. Na steklo smo risali še v graščini.

 

 

Risalne tehnike nas je učila mag. Anja Tolar, akademska slikarka, na PUMu v Predtrgu.

 

 

 

Slikarka Anja Tolar preslikava Einsteina in opozarja na značilnosti portreta

 

Seznanjanje s fotoaparatom, slikanje z njim, izdelavo črno belih fotografij, naju je z Ančko učil gospod Pipan. Poslikali smo nekaj tečajev, ki so se na LURu izvajali istočasno z našim krožkom. Takrat sem napisala tudi članek in predstavila krožek.

 

 

V dopolnilnih izobraževanjih za prosti čas, kot jih opredeljujem sama, sem obiskovala tečaje šivanja, kvačkanja in energetske gimnastične tehnike.

Leta 1999 sem se skupaj še z osemnajstimi slušateljicami udeležila tečaja o zeliščih. Naša mentorica je bila mag. Katarina Košir, dipl.farmacevt. Tisto leto smo pripravile razstavo zelišč in zeliščnih namazov.

Ta predavanja so potekala še v graščini. Naslednje leto, to je 2000, smo nadaljevalni tečaj o zeliščih poslušale v novih prostorih Ljudske univerze. Gospa Katarina Košir se je s predavanji zelo potrudila. Pripravila nam je več skript : ZDRAVILNE RASTLINE, ZDRAVLJENJE Z RASTLINAMI ALI FITOTERAPIJA, IZDELAVA DOMAČIH ZDRAVILNIH PRIPRAVKOV. Predstavila nam je mnoge izdaje knjig in brošur o zeliščih, ki so izšle pri Mladinski knjigi, Kmečkem glasu in drugje.

Slušateljice iz leta 1999 se še vedno srečujemo vsak četrtek v Leškem dvoru. Še vedno raziskujemo zdravilne rastline. Vsako leto organiziramo enega ali več izletov. Včlanile smo se v Hortikulturno društvo Lesce. Letos mineva dvajseto leto naših druženj.

Ne morem mimo nadaljevalnih tečajev o digitalni fotografiji, ki jih je v letih 2015 in 2016 vodil gospod Aljaž Hafner, fotograf iz Škofje Loke. Bil je vedno odlično pripravljen na predavanja, odprt za pomoč. Poučeval nas je o tem kako narediti dobro fotografijo, tudi o tem kako jo izboljšati, obdelati in še o marsičem, tehničnem in teoretičnem pristopu do fotografije, fotoaparata. Povabil nas je v svoj atelje, kjer nam je pokazal načine izdelave dobrega portreta, kako osvetliti obraz, osebo, predmet. Z možnostjo osvetljevanja nam je predstavil vplive na vsebino in občutek slike. Priznam, da je umetnik, tečajniki pa se bomo morali še mnogo učiti, narediti veliko poskusov, da bomo samokritično usvojili delček tistega na kar nas je opozoril fotograf.

 

Posebno mesto pri mojem izobraževanju imajo računalniški tečaji na vseh stopnjah. S tem znanjem sem precej kos sodobnim informacijskim tehnologijam, kar me še posebej veseli in mi pride prav pri vsakdanjem delu z računalnikom in pametnim telefonom.

Ljudska univerza Radovljica zelo lepo skrbi za občane, ki se želijo izobraževati v tretjem življenjskem obdobju.

Vsem zaposlenim in strokovnim delavcem želim še mnogo uspehov in izražam veliko hvaležnost za odlično organiziranost in pestrost ponudbe izobraževanja.

 

Marjana Melink, 73 let

Vse fotografije so iz arhiva gospe Marjane Melink.

 

ČETRTA ZGODBA

SPOMIN NA SODELOVANJE Z LJUDSKO UNIVERZO RADOVLJICA

Bil sem dolgoletni zunanji sodelavec Ljudske univerze v Radovljici v programih izobraževanja odraslih ob delu. Sodeloval sem v poklicno tehniškem izobraževanju po programu »strojni tehnik«, ki ga je Srednja tehniška šola iz Ljubljane izvajala v sodelovanju z Ljudsko univerzo Radovljica. Takrat Delavska univerza Radovljica. Poučeval sem med leti 1974 do 1986, dokler je potekalo izobraževanje strojnih tehnikov.

Učil sem vse štiri mehanike: statiko, trdnost, dinamiko in hidromehaniko.

Na to obdobje me vežejo zelo lepi spomini. To, da sem se ukvarjal poleg rednega dela v tovarni, tudi s pedagoškim delom, je bila vedno moja tiha želja. Na Ljudski univerzi Radovljica sem dobil to priložnost in jo tudi v polni meri uresničil. Naše sodelovanje s strokovnimi delavci in vodstvom ustanove je bilo odlično, sodelovanje med nami pedagoškimi delavci prav tako, največjo draž pa mi je pomenila obojesmerna komunikacija in pristne vezi, ki so se stkale med nami »profesorji« in udeleženci izobraževanja.

Nastale so neštete uspešne zgodbe, ki so nas vse navdale s ponosom in neizmernim zadovoljstvom, ko je bil cilj izobraževanja dosežen. Vem, da je veliko naših maturantov nadaljevalo in zaključilo šolanje na univerzi.

Vsaka izobraževalna organizacija daje kraju, v katerem deluje, pomemben pečat. To velja za izobraževanje mladih, kot za izobraževanje odraslih. Posebej izobraževanje odraslih, ki niso izkoristili rednega izobraževanja zaradi različnih objektivnih ali subjektivnih razlogov, je enkratna priložnost za kasnejše individualno doseganje izobraževalnih ciljev. Tukaj je Ljudska univerza Radovljica opravila in še opravlja veliko delo. Hvaležni smo ji oboji – zadovoljni udeleženci izobraževanja in tudi izvajalci pedagoškega procesa.

Želim, da še dolgo ostane tako. Obenem Ljudski univerzi Radovljica čestitam ob jubileju šestdeset letnici delovanja in ji želim nove uspehe pri njenem poslanstvu.

V Radovljici, 9.4.2019

Gvido Melink, 73 let

 

Comments are closed.