Programi

PROGRAM MEDGENERACIJSKEGA CENTRA RADOL`CA, JESEN 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 PROGRAMI SO BREZPLAČNI.

V PROGRAME SE LAHKO PRIJAVITE OD 15. AVGUSTA 2019 NAPREJ

Prijave: lur.info@guest.arnes.si, 041 762 616,

PROGRAMI MEDGENERACIJSKEGA CENTRA RADOL`CA

1. PROGRAM ZAČETNEGA  RAČUNALNIŠTVA, izvajalka Vera Pelhan
Trajanje: 20 ur, datumi naknadno

Program začetnega računalništva je namenjen tistim, ki se boste prvič srečali z računalništvom. Naučili se boste uporabljati program Windows, internet. Ustvarili si boste račun za elektronsko pošto na Gmailu in se naučili poslati in prejeti pošto, ustvariti nove stike.

2. PROGRAM NADALJEVALNEGA RAČUNALNIŠTVA, izvajalka Vera Pelhan
Trajanje: 20 ur, datumi naknadno

Nadaljevalni program računalništva je namenjen tistim, ki že imate osnovno znanje. V programu Word boste uporabljali menijske vrstice, poglede in shranjevali dokumente. Velik del programa bo namenjen uporabi interneta, iskanju informacij, elektronski pošti. Spoznali se boste tudi s programom PowerPoint, ustvarili predstavitev.

 3. RAČUNALNIŠKA UR`CA S KRISTJANOM, izvajalec Kristjan Čubranič, datumi naknadno

Če imate težave z računalnikom ali pametnim telefonom  in vas spravljata v stres, potem lahko pridete h Kristjanu, da bosta skupaj rešila računalniške in telefonske težavice. Brezplačna  Ur`ca s Kristjanom poteka v računalnici na Ljudski univerzi Radovljica. S seboj lahko prinesete tudi svoj računalnik.

4. PAMETNI TELEFONI,  ZAČETNI IN NADALJEVALNI, izvajalka Bojana Jamnik Široka
Trajanje: 10 ur, datumi naknadno

Pametni telefon (angleško smartphone) je mobilni telefon, ki ponuja naprednejše računalniške sposobnosti in povezljivost kot sodobni osnovno-funkcijski telefoniV programu boste spoznali; nastavitve za pametne telefone, nastavitve računov za elektronsko pošto, uporabo Google Photo in Google Drive, prenos brezplačnih aplikacij (za zaščito, navigacijo navfree, zaščito, skeniranje), uporabo wi-fi storitev.

5. JOGA, izvajalka Marcela Boben, ČEBELARSKI CENTER LESCE
Trajanje: 20 ur, 2 skupini

začetek:

1.skupina, četrtek 10.10.,  ob 8.00, ZASEDENO

2.skupina, črtrtek 10.10.,  ob 9.35, ZASEDENO

 

Joga je starodavna znanost o življenju, eden najstarejših naukov o ravnovesju telesa, uma in duha, ki so ga Indijci izmojstrili in izvajali že pred tisočletji. Asane prenavljajo, pomlajujejo krepijo in varujejo  pred boleznimi. Cilj jogijskih praks je svobodno življenje, neodvisno od zunanjih in notranjih pritiskov. Pridružite se nam na srečanjih in jogo izkusite na svojem telesu, hitro boste deležni njenih pozitivnih učinkov.

6. VADBA ZA ZDRAVO HRBTENICO, izvaja Slavica Hrovat
Trajanje: 20 ur, 2.skupini

začetek

1.skupina, ponedeljek 7.10. ob 8.30, ZASEDENO

2.skupina, četrtek, 10.10. ob 15.45, ZASEDENO

Vadbo bo vodila upokojena fizioterapevtka s številnimi izkušnjami Slavica Hrovat. Vadba je namenjena vsem, ki že imate bolečine, kot tudi tistim, ki želite ohraniti zdravo in prožno hrbtenico še naprej. Pri vadbi se boste spoznali z različnimi razteznimi in krepilnimi vajami za prožno, močno in gibljivo hrbtenico, medenico, vrat in ramenski obroč. Izboljšali si boste držo in povečali stabilnost.

 7. NORDIJSKA HOJA, izvaja Marina Ficko Pristov, učiteljica nordijske hoje.
Trajanje: enkrat tedensko ob lepem vremenu,

Začetek: V Radovljici, četrtek, 5.9., ob 8.00

V Begunjah, sreda, 4.9., ob 8.00

Nordijska hoja je aktivnost na prostem, pri kateri razgibamo in okrepimo celo telo. Primerna je za vse generacije in ima številne pozitivne učinke na naše zdravje. Pri hoji se uporabljajo palice za nordijsko hojo, pomembno pa je, da gibanje izvajamo pravilno. Nordijska hoja je odlična dejavnost za druženje v naravi, gibanje na svežem zraku pa še dodatno poskrbi za dobro počutje.

8. ENERGIJSKIH TEHNIKE ZA BOLJŠE ZDRAVJE IN POČUTJE, izvaja Simona Prhavc
Trajanje: 20 ur

Začetek: torek, 8.10. ob 8.30, ZASEDENO

Program poteka v sodelovanju z društvom Magičnost gibanja, ki se ukvarja z učenjem in izvajanjem energijskih in meditativnih tehnik z namenom samozdravljenja, osebne rasti in dviga nivoja zavedanja. Energijske in meditativne tehnike, ki se jih lahko naučite, vam pomagajo, da se ponovno napolnite z energijo, spustite neprijetna čustva in umirite svoj um.

 9. SAI SPROŠČANJE TELESA IN DUHA, izvaja Irena Odar Tomaževič
Trajanje: enkrat mesečno

Začetek: sreda, 2.10. ob 11.00

Na delavnici boste začeli z jutranjo naravnavo, izvajali boste enostavne fizične sprostitvene vaje v sede ali stoje. Spoznali se boste s čakrami s tem kaj nam naši organi pripovedujejo o naših čustvih. Govorili boste o pomenu in tehnikah osebne zaščite, o stvarjenju in povezavi s svojo dušo, eteričnih svetovih.

10. PLES V KROGU, izvajalka Metka Frelih, ZASEDENO
Trajanje:  20 ur

Začetek: sreda, 9.10. ob 15.00, ČRICG

Namen plesov v krogu je izkušnja in doživljanje njihove moči preobrazbe, ki je bila znana že starim ljudstvom. Folklorni plesi obujajo tradicijo iz življenja ljudi, plesi v krogu pa prinašajo harmonijo in mir. Plesni koraki in glasba nas vodita k veselju do življenja. Postanemo eno z glasbo, plesom, soplesalci, z vsem kar nas obdaja, predvsem pa z virom življenja, ki je v nas samih. Zaplešimo skupaj in odprimo se svetlobi, ki je že v nas 

11.GOVORICA STOPAL, REFLEKSNA MASAŽA STOPAL, izvajalka Mirjana Grašič
Trajanje: 20 ur

Začetek: torek, 1.10. ob 10.15, ZASEDENO

 Naša stopala nam lahko razkrijejo marsikaj, na njih se odraža stanje našega telesa in zdravje, zato bi si zaslužila veliko več pozornosti. Že Sokrat je vedel, da «kadar nas bolijo stopala, boli celo telo« V programu se bomo spoznali z zgradbo stopala in povezavo s telesom in bolečinami. Naučili se bomo samomasaže, naredili vaje za krepitev gležnjev, vaje pri vnetjih tetiv in za aktivacijo limfnega sistema in drugih načinov samopomoči.

12. SPROSTITEV IN REGENERACIJA Z ZVOKOM, Izvaja Mina Kunstelj
Trajanje: enkrat mesečno, PROSTO OD NOVEMBRA NAPREJ

Datumi: 26.9., 24.10., 28.11., 19.12., ob 19.00

Na delavnici se bomo prepustili s zvoku gonga in drugih inštrumentov (himalajske posode, kristalna posoda, terapevtske vilice za  Ohmpunctur…), ob spremljavi shrutija pa bodo zazvenele pesmi duše in  mantre (sanskrt: manas=um, trayate=osvoboditi ). Z glasovnimi vajami  (izpevanje vokalov) bomo vstopali globlje v prostor svojega srca in spoznali zdravilno moč našega glasu

13. KAKO JE EFT SPREMENIL MOJE ŽIVLJENJE IN LAHKO TUDI VAŠE, izvaja Renata Čimžar
Trajanje: EFT poteka dvakrat mesečno

Datumi so: 8.10., 22.10., 5.11., 19.11., 3.12., 17.12. ob 17.30

Izvedeli boste na kakšen način nam tapkanje s prsti po določenih točkah meridianov pomaga na različnih področjih našega življenja. Sami se boste naučili izvajanja dela osnovnega recepta ter izkusili, kako metoda hitro in trajno odpravlja stres, zamero, fizične bolečine in neprijetne občutke. Pomaga nam izboljšati medosebne odnose. Tapkanje bo potekalo dvakrat mesečno, ob torkih ob 17.30 uri.

14.  NADALJEVALNA ŠOLA ENERGIJSKEGA SAMOZDRAVLJENJA, izvaja Petra Guzelj
Trajanje: 60 ur

Program je sestavljen iz treh vsebinskih modulov. Potekal bo enkrat tedensko preko celega leta.

ŠOLA ENERGIJSKEGA SAMOZDRAVLJENJA; Spoznali se boste z delovanjem in pomenom sedmih energijskih teles človeka, čakrami. Izvajali boste energijske vaje za posamezne čakre in energijsko naravnavo. MALA ŠOLA ASTROLOGIJE: spoznali se boste z astrologijo, z znamenji, njihovim pomenom in energijskim delovanjem. KAKO V SVOJE ŽIVLJENJE PRIVABITI OBILJE; Spoznali se boste s prepoznavanjem in odstranjevanjem negativnih miselnih in čustvenih vzorcev z reprogramiranjem podzavesti na podlagi praktičnih primerov in izkustvenih tehnik.

15. NADALJEVALNA ŠOLA ENERGIJSKEGA SAMOZDRAVLJENJA, izvaja Petra Guzelj

Trajanje: 60 ur, Začetek: sreda 2.10., ob 8.30

Nadaljevanje programa. V skupino se lahko priključijo tudi novi udeleženci!

 Spoznali se bomo z različnimi tehnikami in energijskimi vajami za izboljšanje zdravja, počutja in ravnovesja v telesu in umu. NADALJEVALNA MALA ŠOLA ASTROLOGIJE; S pomočjo Astrohealinga, astrološkega predvidevanja bomo preučevali vzroke za bolezni in izboljšali zdravje. MANIFESTACIJA OBILJA: Čistili bomo čustvene travme in rezali energijske vezi, ki imajo napačne vzorce.

NAPREDNA ŠOLA ENERGIJSKEGA SAMOZDRAVLJENJA, izvajalka Petra Guzelj, Trajanje: 60 ur, Začetek: sreda 2.10., ob 10.15

 Program se nadaljuje in je namenjen udeleženkam, ki so že v lanskem letu obiskovale Nadaljevalno šolo samozdravljenja.

   16. ZDRAVJE, MOJ ZAKLAD, izvaja Irena Lukežič

Trajanje: 20 ur

Začetek: Program poteka dvakrat mesečno ob petkih ob 10.00.

Datumi: 11.10., 25.10., 29.11., 13.12.,

V predavanjih in delavnicah se bo posvetila temam, ki pripomorejo k ohranjanju našega zdravja in predvsem kaj lahko sami storimo zanj. Kako se znajti v poplavi najrazličnejših priporočil, dodatkov, vitaminov, ki preplavljajo trg. Kako si s prehrano lahko poslabšamo ali izboljšamo počutje. Pomen gibanja, spanja, počitka in sproščanja na naše zdravje.

17. KULINARIČNE DELAVNICE Z MATEJO REŠ

Trajanje: enkrat mesečno ob ponedeljkih ob 11.15.

Datumi: 28.10., 25.11. in 23.12. ob 11.15

 Mateja Reš vam bo na mesečnih kulinaričnih delavnicah pripravila delavnice, ki vas bodo navdihnile, da boste pri pripravi hrane postali še bolj ustvarjalni in boste s pridom uporabljali zelenjavo, sadje in zelišča iz domačega vrta. Iz preprostih in naravnih sestavin lahko pripravimo najbolj okusne jedi.

18. OSEBNOSTNA RAST KOT KLJUČ DO OSEBNE SREČE, izvajalka Urška Ajdišek

Trajanje: enkrat mesečno

Datumi:4.10., 8.11., 6.12., ob 10.00

Mag. Urška Ajdišek,  psihoterapevtka Jungovske analitične smeri, predavateljica na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda v Ljubljani, vam bo v mesečnih predavanjih poskušala približati teme o osebnostni rasti, partnerskih odnosih, življenjskih izzivih, psiholoških tipih osebnostih. V šolskem letu 2019/2020 bomo nadaljevali z drugim ciklom srečevanj na temo osebnostne rasti skladno z željami naših zvestih slušateljev in slušateljic v letu 2018/2019 in vsebine nadgradili z usmerjenimi temami, ki vas bolj zanimajo. Vse tematike bodo izhajale iz stališča, kaj lahko sam pri sebi spremenim, da mi bo živeti lažje. Predavanj se lahko udeležite le občasno, posamično, ko je na vrsti tema, ki vas bolj zanima, ali se prijavite na celoten cikel, ki bo vključeval naslednje vsebine:

 

  • Odnos stari starši – otroci – vnuki ter vzgoja vnukov s strani starih staršev
  • Najstniki – navodila za uporabo
  • Tegobe in sladkosti osamosvajanja mladih moških
  • Divji moški in divja ženska v vsakem izmed nas v vseh življenjskih obdobjih
  • Žalovanje in smrt kot del življenja
  • Soustvarjanje mojega sveta
  • Pomen prenašanja izročila s starejših na mlajše rodove
  • Pravljice za odrasle – analiza pravljic
19.  ANALIZA SANJ, izvajalka Urška Ajdišek, ZASEDENO
Trajanje: enkrat mesečno

Datumi: 18.10., 22.11., 20.12. ob 10.00

Sanjamo vsi, večkrat na noč. Zato bi bilo še toliko bolj pomembno, da bi svoje sanje podrobneje poznal vsak izmed nas. Z njihovo pomočjo se lahko sami pozdravimo svojih duševnih stisk.

So najgloblja govorica človeške duše. Ne gre za prerokovanje ali astrologijo. Gre za unikatno, nam ukrojeno diagnozo našega duševnega stanja in dogajanja. Vse sanje nosijo pomen in njihov cilj je, da notranje rastemo in se uresničimo kot celota. Cikel predavanj na temo učenja analize sanj bo zajemal osnove razumevanja sanj, kot so, kako se pripraviti k sanjanju, da si bomo sanje zapomnili, kdo so osebe v naših sanjah, zakaj imamo nočne more in kako se lotevati analize sanjskega materiala.

20.  SODOBNA FILOZOFIJA, izvaja Urška Baloh

Trajanje 30 ur

Začetek: ponedeljek 7.10., ob 9.00

Program je namenjen vsem, ki vas zanima področje humanistike. V svojih predavanjih se bomo osredotočili na probleme sodobne filozofije. Obravnavali boste teme kot so: Odnos Grkov do mita, Prijateljstvo in druženje v metafizičnem smislu, Ideja Erosa po Platonu in sodoben koncept ljubezni, Prijateljstvo in ironija v figuri Sokrata, Antični anamnesis in ponavljanje,  Ljubezen in prijateljstvo v polju političnega, V prečudovitem gorovju Zaraturstre, Kdo je zdaj antikrist v Nietzschejem antikristu? Preskoči brezno ali pa boš padel vanj! Korak pred padcem Evrope, Kritika razsvetljenskega videza, Ranjena poezija, ujeta v trpljenju industrije smrti, Problem prijateljstva v taborišču, Etika postutopične dobe, Upanjski vidiki filozofije.

21.VARNA VOŽNJA, izvajalec inštruktor vožnje Gregor Solce

marec 2020

Program varne vožnje se bo začel s teoretičnim predavanjem, kjer boste obnovili znanje o prometnih predpisih in se še bolj natančno posvetili krožiščem. Tisti, ki boste pridobljeno znanje želeli preizkusiti tudi v praksi, se boste lahko prijavili na praktično polurno vožnjo. Ta bo potekala z vašim avtom ob prisotnosti inštruktorja.

22. NADALJEVALNA RUŠČINA, izvajalka Olga Boykovska, ZASEDENO
Trajanje: 30 ur

začetek: petek 4.10., ob 15.30

 V nadaljevalnem programu  se bodo posvetili kulturnemu življenju v Rusiji, muzejem, gledališčem,

likovni umetnosti, galerijam in ruski književnosti. Naučili se boste napisati  voščilnico ali kratko pismo v ruščini. Pri slovnici se boste posvetili glagolu, medmetu, predlogu in vezniku. Program se bo zaključil s ta pravo rusko čajanko, kje se bomo pogovarjale v ruskem jeziku.

23. SKUPINA RADOLČICA, SKUPINA ZA DRUŽENJE ZA OSEBE Z DEMENCO
izvajata Anita Markič in Vera Pelhan, vsak četrtek od 10.00 – 12.00

Radolčica, Radolčica pomladi, poleti, jeseni in pozimi cveti, spomin nanjo nikoli ne zbledi.

Skupina je namenjena druženju oseb, ki imajo demenco. Osnovni cilj skupine je spodbuditi ljudi, da se aktivno spopadejo z zaščito in ohranjanjem svojega fizičnega in psihičnega zdravja.

Druženja potekajo v sproščenem in prijetnem vzdušju, kjer popijemo skodelico čaja ob branju, poeziji, pogovoru, petju.  Med tem pa se večkrat tudi razmigamo in si pri tem pomagamo z različnimi pripomočki. Ne manjka pa tudi raznih družabnih in miselnih iger, zato nam čas zelo hitro mine. Med tem časom imajo svojci čas zase in jih tako lahko vsaj malo razbremenimo.

DODATNE AKTIVNOSTI IN PROJEKTI

SODELOVANJE S KNJIŽNICO A. T. LINHARTA RADOVLJICA
BRALNI KLUB, 2. SKUPINI, izvajalka Božena Kolman Finžgar

Prvo srečanje; 16.10., on 9.00

Nekateri beremo veliko, drugi malo manj, nekateri potrebujemo posebno spodbudo. Beremo vse po vrsti ali posamezen žanr, literaturo, poezijo, priročnike, kuharice. Tako zelo smo si različni. Vsi pa smo si edini: hočemo brati dobre knjige, se o njih pogovarjati, deliti mnenje. Bralna srečanja bodo namenjena osebam, ki jih zanimata branje in pogovor o prebranih knjigah. S srečanji bomo spodbujali razvijanje bralne kulture, zanimanje za novosti na knjižnem trgu, spoznavanje in ohranjanje kulturne dediščine ter ljudskega izročila, razvijanje kritičnega vrednotenja prebranih del in medgeneracijsko solidarnost.

SODELOVANJE Z ZDRAVSTVENIM DOMOM RADOVLJICA
PREVENTIVNA PREDAVANJA
TEHNIKE SPROŠČANJA

V 90 minutni delavnici se boste spoznali s tremi različnimi tehnikami, ki vam bodo v vsakdanjem življenju pomagale pri zmanjševanju napetosti, tesnobe, zmanjševanju stresa. Redno izvajanje bo pripomoglo k sprostitvi in izboljšanju psihofizičnega počutja.

SODELOVANJE Z DOMOM DR. JANKA BENEDIKA RADOVLJICA

V Domu dr. Janka Benedika dvakrat mesečno ob petkih potekajo Kulinarične delavnice z Matejo Reš. Delavnice obiskujejo varovanci doma in udeleženci Medgeneracijskega centra Radol`ca. Ob skupnem druženju nastajajo nova prijateljstva. Z delavnicami in še kakšnimi novimi predavanji bomo nadaljevali tudi v letu 2019/2020.

SODELOVANJE S SPOMINČICO – ALZHEIMER SLOVENIJA, SLOVENSKO ZDRUŽENJE ZA POMOČ PRI DEMENCI
ALZHEIMER CAFEJI

Prvo srečanje: 15.10., ob 17.00

V sodelovanju s Spominčico že tri leti potekajo Alzheimer cafeji. Na predavanjih različni strokovnjaki predstavljajo najrazličnejše teme, ki so povezane z demenco. S tem ozaveščamo širšo javnost, svojci pa imajo priložnost pridobiti neprecenljive informacije o poteku bolezni in skrbi za svojce.

 

ENKRATNE DELAVNICE IN PREDAVANJA

Vsak mesec potekajo enkratne delavnice in predavanja iz najrazličnejših področij, kot so računalništvo, zdravo življenje, osebna rast, okolje, narava, astrologija itd. O programu vas bomo obveščali sproti.

PROGRAMI VEČGENERACIJSKEGA CENTRA GORENJSKE

 PROGRAM NADALJEVALNEGA RAČUNALNIŠTVA, izvajalka Vera Pelhan

Trajanje: 20 ur, datum sporočimo naknadno, saj je več skupin.

Nadaljevalni program računalništva je namenjen tistim, ki že imate osnovno znanje. V programu Word boste uporabljali menijske vrstice, poglede in shranjevali dokumente. Velik del programa bo namenjen uporabi interneta, iskanju informacij, elektronski pošti. Spoznali se boste tudi s programom PowerPoint, ustvarili predstavitev.

 PROGRAM NAPREDNEGA RAČUNALNIŠTVA, izvajalka Bojana Jamnik Široka

Trajanje: 20 ur, datum sporočimo naknadno

Program je namenjen tistim, ki že imate dovolj znanja iz računalništva in želite svoje znanje še nadgraditi. Pridobili boste znanje iz uporabe najrazličnejših spletnih aplikacij, uporabe socialnih omrežij in podobno.

ENERGIJSKE VAJE PO KITAJSKI TRADICIONALNI MEDICINI, izvaja Irena Lukežič, ZASEDENO

Trajanje: 20 ur,  začetek: sreda: 2.10., ob 10.45

Vaje po kitajski tradicionalni medicini in Qi Gongu krepijo naše energijske poti in biopotenciale posameznih organov, sproščajo napete mišice, vezivno tkivo in sklepe. Uravnovesijo gibanje našega telesa. Vaje se zaključijo z dihalnimi tehnikami in meditacijo.

ZELIŠČARSTVO, izvaja Irena Lukežič

Trajanje: 20 ur, začetek: petek 13.9. ob 10.00

V septembru bo program potekal ob petkih ob 10.00. Od oktobra dalje pa ob sredah ob 9.00

V programu se boste spoznali z zgodovino zeliščarstva. Spoznali se boste z različnimi zelišči, njihovim nabiranjem in sušenjem. Posvetili se bomo uporabi zelišč v prehrani in njihovo uporabo kot začimb.

NADALJEVALNA FRANCOŠČINA , Izvaja Špela Mrak

Trajanje: 30 ur, začetek: 1.10., ob 12.00

Nadaljevalni tečaj francoščine zajema hitro ponovitev tistega, kar že dobro znate in nadgradnjo vašega znanja. Znali boste tvoriti bolj zapletene povedi, s katerimi boste izrazili svoje izkušnje in dogodke, želje, ambicije ter mnenja. Znali boste povedati zgodbo ali obnoviti vsebino knjige oziroma filma. Znašli se boste v večini pogovorov in z lahkoto se boste vključili v pogovor v zvezi s splošnimi temami.

NADALJEVALNA ASTROLOGIJA, izvaja Danica Janc, ZASEDENO

Trajanje: 20 ur, začetek: petek 4.10., ob 9.00

Program Astrologija je namenjen udeleženkam, ki so ga v lanskem letu že obiskovale. Znanje o astrologiji bodo nadgradile s praktičnimi primeri, izračuni svojih astroloških kart. Programu se lahko pridružijo tudi začetniki, saj se bo praksa ves čas povezovala s teorijo.

 PRAVO ZAME, izvajata  Nadja Vidic in Tanja Antonič Svetina

Trajanje: srečanja potekajo dvakrat mesečno, Datumi: 7.10., 21.10., 4.11., 18.11., 2.12., 16.12. on 9.30

Pravnici Nadja Vidic in Tanja Antonič Svetina vam bosta v mesečih predavanjih pomagale razreševati marsikatero pravno dilemo. Pripravili sta pester izbor tem, ki se navezujejo na najpogostejša pravna vprašanja in zagate. Predstavili vam jih bosta v teoriji in praksi.

ŠIVANJE NAHRBTNIKA IZ RECIKLIRANEGA BLAGA, izvaja Sonja Zupanc

Trajanje: 10 ur, datum naknadno.

Iz recikliranega blaga boste izdelali nahrbtnik. Delavnica bo potekala v Mladinskem centru KamRa.

 EVRITMIJA, izvaja evritmistka Neva Zupan

Začetek: torek, 1.10. ob 8.00, ČEBELARSKI CENTER LESCE

Evritmija je vidni govor, evritmija je vidna glasba. Kot imajo človeški govorni organi sposobnost govora, tako je človek sposoben fizičnem očem nevidno gibanje prenesti v vidno gibanje celotnega svojega telesa. Na naših srečanjih bomo spoznavali elemente iz besedne in glasbene umetnosti, naše gibanje bo potekalo ob govorjeni besedi evritmistke in ob glasbeni spremljavi violinistke.

OBLIKOVANJE GLINE, izvaja Eva Preželj, ZASEDENO

Trajanje: 30 ur, januar

V programu se boste spoznali z osnovnim oblikovanjem gline in uporabo glazur. S pomočjo različnih tehnik boste izdelali različne keramične izdelke kot so milnike, svečnike, vaze, čajnike, pladnje in skodelice, nakit ter druge uporabne predmete. Za material in orodje je poskrbljeno, po koncu programa boste svoje izdelke odnesli domov.

KVAČKANJE, izvaja Marija Žvan

Trajanje: predviden začetek januar 2020

Kvačkalo se je celo zimo enkrat tedensko pod mentorstvom Marije Žvan. Nekatere so bile začetnice, druge že izkušene kvačkarice a vse so svoje znanje in spretnosti nadgradile. V programu se boste spoznali s kvačkanjem različnih vzorec, enostavnih do bolj zapletenih. Jesenski in zimski čas je kot nalašč za kvačkanje ob dobri družbi.

 NARAVNO VRTNARJENJE, izvaja Barbara Podlogar

Trajanje: 20 ur, predviden začetek v januarju 2020

Barbara Podlogar vam bo v programu predavala o naravnem vrtnarjenju. Spoznali se boste z značilnostmi in načrtovanjem zelenjavnega vrta, obdelavo tal, kolobarjenjem, zalivanjem, gnojenjem, pripravo zastirke v zelenjavnem vrtu. Spoznali se boste s pridelavo lastnih sadik. Načrtovali  boste delo na vrtu po mesecih.

 

PROGRAMI MEDGENERACIJSKEGA CENTRA BLED

 

 

 

 

 

 

 

 

PRIJAVE

E-MAIL: hana.premrl@guest.arnes.si (ne pozabite napisati vaših podatkov; mobi),

PO TELEFONU: 040 284 550

 

BREZPLAČNI PROGRAMI:

PAMETNI TELEFONI, izvajalka Petra Dermota

Trajanje: 10 ur, OŠ Bled

Na začetnem programu se boste spoznali s pametnim telefonom, sledi uporaba osnovnih aplikacij za klicanje, pošiljanje SMS in MMS sporočil, uporaba fotoaparata, kako se povežemo na  brezžično omrežje in osnove internetnega brskalnika.

NADALJEVALNI TEČAJ RAČUNALNIŠTVA, izvajalka Petra Dermota

Trajanje 16 ur, OŠ Bled.

Nadaljevalni program računalništva je namenjen vsem, ki že imajo osnovna znanja iz računalništva. Pridobili boste  praktična znanja, ki jih potrebujete vsak dan pri delu in doma. Pogledali si boste napredno uporabo programov za oblikovanje besedil in projekcijskih prosojnic, brskanja po spletu, urejanje in obdelavo fotografij ter razna uporabna Googlova orodja.

SOCIALNA OMREŽJA, izvajalka Petra Dermota

Trajanje: 4,5 ur, OŠ Bled.

Program je namenjen vsem, ki računalnik že znate uporabljati in bi svoje znanje radi nadgradili ter podrobneje spoznali socialna omrežja za ohranjanje stikov in komunikacijo s svojimi sorodniki in prijatelji.

OBLIKOVANJE LETAKOV, izvajalka Petra Dermota

Trajanje 4,5 ur, OŠ Bled Na zelo preprost način se boste naučili, kako biti svoj lastni oblikovalec letakov, plakatov, vabil in še kaj drugega. Ustvarjali boste s programom Publisher in v drugih online programih.

IZDELAVA SPLETNE STRANI, izvajalka Petra Dermota

Trajanje: 12 ur, OŠ Bled

Za izdelavo spletne strani je bilo včasih potrebno poznavanje programskega jezika. Danes temu ni več tako. Potrebujemo le kvalitetno vsebino, fotografije in prosti čas. Za ostalo poskrbijo različna online orodja, ki nam izdelavo spletne strani poenostavijo do te mere, da lahko s potezami “povleci in spusti” ustvarimo unikatno spletno stran.

NADALJEVALNI TEČAJ EXCELA, izvajalka Petra Dermota

Trajanje: 12 ur, OŠ Bled

Program je namenjen vsem, ki orodje Excel že znate uporabljati in bi svoje znanje radi nadgradili ter podrobneje spoznali. Na tečaju bomo podrobneje spoznali; naprednejše urejanje (podatki, prikaz, zaščita, varnost), delo s podatki (razvrščanje podatkov, filtriranje, povezave, grafikoni in diagrami), formule ter funkcije.

ANGLEŠKA KONVERZACIJA Z NARAVNO GOVORKO, izvajalka Caroline Ann Bernik

Trajanje 20 ur, četrtki od 17.00 do 18. 30, začetek 3.10. 2019, Ledena dvorana Bled.

V programu angleške konverzacije se bomo posvetili zlasti besedišču. Obravnavali bomo najrazličnejše teme, se pogovarjali in se urili v sporazumevanju.

ANGLEŠČINA 1, izvajalka Caroline Ann Bernik

Trajanje 20ur, četrtki od 18.45 do 20.15, začetek 3.10. 2019,  Ledena dvorana Bled.

Program je namenjen začetnikom in vsem, ki bi želeli obnoviti znanje. Preko iger se bomo naučili slovnico in besede, lahke dialoge za potovanje ter kratke zgodbe. Na koncu programa boste znali pripovedovati o preteklih dogodkih in uporabljati osnovne čase.

DROBNI NASVETI ZA ZDRAV PRIDELEK V SADNO ZELENJAVNEM VRTU, izvajalec Jan Bizjak, Knjižnica Blaža Kumerdeja Bled

  1. 10. 2019 Stare sorte travniških sadovnjakov; zapuščina preteklosti, bogastvo prihodnosti

Kdaj jih obiramo in do kdaj jih lahko skladiščimo, katere so njihove dobre in katere malo manj dobre lastnosti ter kje lahko kupimo sadike posameznih sort so le nekatere od tematik, ki se jih bo dotaknil v svojem predavanju, na katerem boste marsikatero od okusnih starih sort jabolk lahko tudi poskusili.

14.11.2019 Razstava in degustacija starih in novih sort jabolk

Vabljeni na zanimivo in okusno predavanje, na katerem boste s pomočjo degustacije starih in novih  sort jabolk lažje oblikovali seznam sadik zaželenih jablan na vašem vrtu oziroma sadovnjaku.

 MESEČNE ČAJANKE O ZDRAVJU, izvajalka Nika Teran

Trajanje 6 ur, vsak drugi petek v mesecu, začetek 11.10 ob 10:00. (15.11., 13.12.), Ledena dvorana Bled.

Na mesečnih srečanjih bomo v družbi diplomirane medicinske sestre poklepetali o aktualnih zdravstvenih temah. Dotaknili se bomo najbolj splošnih težav s katerimi se soočamo. Teme bodo o visokem krvnem tlaku, sladkorni bolezni, vrednosti maščob v krvi, osteoporoza, higiena rok, preventiva za zdrave ter zdrava prehrana.

DELAVNICA KREATIVNEGA PISANJA, izvajalka Nina Kosmač

Trajanje 6 mesecev, vsako soboto, začetek 28.9., Ledena dvorana Bled

Ne moremo naučiti nikogar, kako se napiše dobra zgodba, potopis, ali roman, a obstaja veliko tehnik, ki pisatelju olajšajo pisanje. O osnovnih pravilih bomo govorila v naši delavnici kreativnega pisanja.

Obdelali bomo najprej kako se pišejo kratke zgodbe, potopisi, romani, zgodovinske zgodbe in katere informacije je dobro da imamo, preden se lotimo našo idejo spraviti na papir.

Namenjena je pesnikom, pisateljem in morda tudi ilustratorjem književnih del, ki bi se radi naučili tehnik in majhnih zvijač tako potrebnih pri pisanju, od začetka pa vse do izdaje književnega dela.

Namenjen je vsem ljubiteljem pisane besede vseh starosti, pa četudi pišejo, oziroma si želijo pisati, le za razvedrilo.

OSNOVE FOTOGRAFIJE, izvajalec Matjaž Resman

Trajanje 12 ur, Ledena dvorana Bled.

Na tem tečaju boste imeli možnost doumeti pomembne dele fotoaparata in se naučiti, kako izkoristiti vaš aparate, poleg tega pa boste spoznali še osnove o svetlobi in kompoziciji v fotografiji.

PHOTOSHOP, izvajalec Matjaž Resman

Trajanje 12 ur, Ledena dvorana Bled.

Ta program je predvsem namenjen fotografom, saj se v tem tečaju posvetimo razvijanju digitalnih fotografij, preko super-pregledovalca Adobe Bridge, CameriRaw in naposled še Photoshopu.

DIGITALNA UMETNOST, izvajalec Matjaž Resman

Trajanje 12 ur, Ledena dvorana Bled.

. Ta tečaj je priporočljiv predvsem tistim, ki so obiskovali osnove fotografije in photoshopa, oziroma tistim, kateri želijo kreativno dodatno oblikovati fotografije, saj se bomo potopili v zahtevne manipulacije, ki jih omogoča Photoshop.

KOZMIČNI ZDRAVILNI ZVOKI IN NOTRANJI SMEHLJAJ, izvajalka Marcela Boben

Trajanje 21 ur, Ledena dvorana Bled.

Spoznali boste dihalne tehnike, ki nas poživijo, osvežijo ter tehnike, ki nas pomirijo in sprostijo. Naučili se bomo šest zdravilnih zvokov, katerih vibracije spodbujajo zdravje notranjih organov, čustveno ravnotežje in preprečujejo bolezni. Sproščali bomo napetosti in blokade, ki nastajajo v telesu zaradi stresa in obremenitev ter omogočili življenjski energiji, chi-ju oz. prani, da se v telesu nakopiči in prosto pretaka skozi nas.

 KVAČKARIJE, izvajalka Tanja Schindler, Zvonka Frelih

Trajanje 30 ur, enkrat mesečno, četrtek od 9.00 do 10. 30, začetek 4.10. 2018, Ledena dvorana Bled.

V programu bomo spoznali osnove kvačkanja, naučili se bomo pravilno brati navodila. Znanje bomo nadgrajevali z raznovrstnimi izdelki (rožice, srčki, kape, šali, nogavice, torbice ter pleti).

 TEČAJ ŠIVANJA ZA ZAČETNICE, izvajalka Andreja Jakun

Trajanje 15 ur. Sobote, začetek 5.10. ob 9:00 do 11:30 Ledena dvorana Bled.

Namenjen je popolnim začetnicam v šivanju. V programu bomo spoznali stroje in materiale, izdelali prevleko za blazino, pogrinjek za mizo, košarico za kruh, toaletno torbico, šal in preprosto kapo.

 IZDELAVA PATCHWORKA-KRPANKE: izvajalka Andreja Jakun,

Trajanje 12 ur, vsak drugi torek, začetek 1.10. ob 9:00, Ledena dvorana Bled.

Na tečaju bomo izdelali svojo krpanko. Obvezno je predhodno znanje!

NAZAJ K NARAVI, izvajalka Alenka Kleindienst Endliher

Trajanje 6ur, Ledena dvorana Bled.

IZDELAVA NARAVNIH OVOJEV ALI FOLIJ ZA SHRANJEVANJE IN NAKUPOVANJE HRANE

Na praktični delavnici bomo izdelali krpe iz čebeljega voska in si ogledali še ostale načine uporabe tovrstnih krpic. To je odlična alternativa plastičnim folijam.

PROGRAM KERAMIKE, izvajalka Tanja Peternel

Trajanje 21ur

V programu bomo s pomočjo različnih tehnik izdelali ploščico Bled, okvir za sliko, magnet, uhane.

IZDELAVA KOŠAR IZ VRBOVIH VEJ, Petra Golinar in Tanja Legat

Trajanje: 9 ur, oktober, november

Na delavnici bomo izdelovali košare iz vrbovega šibja.

JUTRANJA TELOVADBA 1000 GIBOV Z DRUŠTVOM ŠOLA ZDRAVJA.

Trajanje: Od 1. 9. 2018 do 31. 5. 2019, vsak dan z izjemo nedelje, ob 8.00 in od 1.6. do 31.8. 2019, ob 7:30 na Olimpijskem trgu pred Ledeno dvorano na Bledu.

Vadba poteka 30 minut, stoje. Za udeležbo na telovadbi ne potrebujete predhodne kondicijske pripravljenosti, drage športne opreme ali polne denarnice. Vaje so preproste in primerne za vsakogar, izvajate jih po svojih zmožnostih in sposobnostih.

NORDIJSKA HOJA, izvaja Marina Ficko Pristov, učiteljica nordijske hoje.

Trajanje: enkrat tedensko ob lepem vremenu.

Nordijska hoja je aktivnost na prostem, pri kateri razgibamo in okrepimo celo telo. Primerna je za vse generacije in ima številne pozitivne učinke na naše zdravje. Pri hoji se uporabljajo palice za nordijsko hojo, pomembno pa je, da gibanje izvajamo pravilno.

PLES V KROGU, izvajalka Metka Frelih

Trajanje: 20 ur, srede od 18:30 do 20:00, začetek 9.10.2019, Ledena dvorana Bled

Namen plesov v krogu je izkušnja in doživljanje njihove moči preobrazbe, ki je bila znana že starim ljudstvom. Folklorni plesi obujajo tradicijo iz življenja ljudi, plesi v krogu pa prinašajo harmonijo in mir.

ŠAH, izvajalec Tomislav Todorov

Trajanje: 10 ur, vsak drugi ponedeljek, začetek 7.10., Ledena dvorana Bled

MOŽGANSKA AEROBIKA, izvajalka Ana Samsa,

Trajanje 12 ur, Društvo upokojencev Bled

Svoj spomin lahko urimo, izboljšujemo in krepimo vse življenje, pri katerokoli starosti, enako kvalitetno. Z redno uporabo se bo vaš spomin izboljšal, poleg tega pa se bomo družili, kar pomeni, da bomo ustvarili socialno mrežo, ki je ena izmed faktorjev, ki dobro vpliva na naše možgane in sodi v zdrav način življenja.

ANGLEŠČINA, izvajalka Metka Smolej

Trajanje: 18 ur, Društvo upokojencev Bled

V nadaljevanju začetnega tečaja angleščine bomo vadili štiri spretnosti: branje, razumevanje, govor in pisanje, s poudarki glede na različne situacije.

PROGRAM VARNE VOŽNJE, Izvajalec Gregor Solce

Ledena dvorana Bled.

V programu bomo obnovili znanje o prometnih predpisih in se posvetili krožiščem. Tisti, ki boste pridobljeno znanje želeli preizkusiti tudi v praksi, se boste lahko prijavili na praktično polurno vožnjo.

 

PLAČLJIVI PROGRAMI

OTROŠKA ŠOLA SLIKANJA, izvajalke Sergeja Ažman Lapajne, Ana Marija Kovač, Kara Kalajžič, Romana Žitko, Biserka Lazar in Hana Premrl

Trajanje 30ur, enkrat tedensko, OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled  CENA 70 EUR.  

Otroška šola slikanja je preverjena šola slikanja, ki deluje v Avstriji že več kot 50 let. Namenjena je otrokom med šestim in enajstim letom starosti. Otroci na tečaju rišejo poljubne motive, ki so plod njihove domišljija. Pri slikarskem postopku imajo vedno glavno besedo, ob tem se razvija in spodbuja njihova kreativnost in domišljija. So zelo aktivni, oni so tisti, ki zastavljajo vprašanja o svoji sliki. Učitelji, prostovoljci  imajo vlogo in cilj, da otroke usmerjajo k iskanju motivov, idej ter premisleku o slikanju in slikarstvu. Otroci bodo risali na slikarskih stojalih na formatu v velikosti 70×100 cm ter z osnovnimi barvami. Ob koncu tečaja sledi razstava del. S programom začnemo oktobra in bo trajal do konca maja.

 ŠOLA RISANJA IN SLIKANJA Z AKADEMSKO SLIKARKO LUČKO ŠPAROVEC,

Trajanje: torki od 16.30 do 18.45, začetek 17.9.2019, Ledena dvorana.

Cena 40 EUR na mesec, letno 400 EUR.

Program je zasnovan za celo leto in se izvaja kontinuirano po v naprej določenem programu. Delo poteka v manjši skupini največ 7 udeležencev, saj mentorica poudarja individualen pristop. Otroci bodo v okviru celoletne šole spoznali različne risarske ter slikarske tehnike in pomen risanja in slikanja kot osnove za vse druge likovne dejavnosti. Razvijali bodo lastno likovno govorico in predstavili likovni zapis v osebnem slogu. Razvijali bodo kreativnost ter se izpopolnjevali v ročnih spretnostih. Cilj šole je spodbujati otrokovo ustvarjalnost skozi proces spoznavanja likovne umetnosti.

TEČAJ IZDELAVE MOZAIKA NA MREŽICO, izvajalka Urška Ambrožič Potočnik

Trajanje 30ur, četrtki od 17:00 do 20:00, začetek 7.11.2019, Ledena dvorana Bled

Cena: 50 EUR

Na tečaju bomo naredili mozaik na mrežico, ki je osnova pri vsaki izdelavi ambientov ali drugih mozaičnih projektov, v katere vnašamo mozaični dekor. Spoznali boste več faz dela, od kreiranja ideje, sestavljanja tovrstnega mozaika do ambientalnega umeščanja. Tečaj je primeren za vse, starejše od 15. leta dalje.

TEČAJ IZDELAVE DEKORATIVNE 3D MOZAIČNE SLIKE Z RAZNOVRSTNIMI MATERIALI (neprosojni stekleni mozaik, porcelan, keramične ploščice), izvajalka Urška Ambrožič Potočnik

Trajanje 30ur, spomladi 2020, Ledena dvorana Bled

Cena: 50 EUR

Na tečaju ste dobrodošli vsi, starejši od 15. leta dalje. Pregledali bomo različne materiale, ki so primerni za mozaik in njihovo kombiniranje med seboj. Namen tečaja je, da se naučite kombinirati materiale, ki so različni in drugačnih debelin – izdelali bomo 3D mozaik. Narisali ali izbrali si bomo želene dizajne, katere bomo prenesli v mozaično sliko in jo na koncu še zafugirali.

ITALIJANŠČINA 1 A1/1, izvajalka Lea Novak Kolman,

Trajanje 24ur, ponedeljki od 16.45 do 18.15, Visoka šola za hotelirstvo in turizem Bled.

Cena 70 EUR

Naučili se boste povedati osnovne stvari o sebi, opisati svoj dan in razumeli boste osnovna navodila. V začetni stopnji se postavijo osnovni temelji slovnice: samostalnik, pridevnik, členi ter uporaba sedanjika. Udeleženci ne potrebujete nobenega predznanja.

NEMŠČINA1, izvajalka Tina Papler

Trajanje: 24 ur, Ledena dvorana Bled

Cena: 70 EUR

Na začetnemu tečaju boste osvojili osnove nemškega jezika. Naučili se boste predstaviti sebe in druge, kako naročiti hrano in pijačo, kako vprašati za pot in še mnogo več.

NEMŠČINA 2, izvajalka Tina Papler

Trajanje:  24 ur, Ledena dvorana Bled

Cena: 70 EUR

Program je namenjen tistim, ki so se z nemščino že srečali in želijo svoje znanje obnoviti in nadgraditi. Po kratki obnovitvi osnov bomo prešli na bolj zahtevne teme ter se naučili pisati razne besedilne vrste.

ZAČETNI TEČAJ RUŠČINE A1, izvajalka Anžela Gregorc

Trajanje:  24 ur, torki od 17:15 do 18:45, začetek 1.10.2019, Ledena dvorana Bled

Cena: 70 EUR

Program boste pričeli s pisanjem in branjem ruske abecede. Obravnavali boste naslednje teme: spoznajte se, predstavitev sebe in drugih, vsakdanje življenje (obisk restavracije, trgovine, mesta), imena dni, mesecev, letnih časov, številk. Spoznali se boste z rusko kulturo, tradicijo in kuhinjo. S pomočjo dialogov in iger vlog boste usvajali novo besedišče. Pri slovnici se boste srečali s časi, z vprašalnicami, sklanjanjem samostalnika ter spreganjem glagolov.

NADALJEVALNI TEČAJ RUŠČINE A1/2, izvajalka Anžela Gregorc

Trajanje:  24 ur, srede od 17:00 do 18:30, začetek 2.10.2019, Ledena dvorana Bled

Cena: 70 EUR

Nadaljevalni tečaj ruskega jezika za hotelirje, gostince in vse, ki so povezani s turizmom. Nadgradili bomo dosedanja znanja ruščine ter spoznali specifično terminologijo, ki je potrebna za učinkovito komuniciranje z rusko govorečimi strankami. Veliko pozornosti bomo namenili konverzaciji.

VADBA ZA HRBTENICO, izvajalka Marjeta Žerovc

Trajanje ob torkih in petkih od 9.00 do 10.00, začetek 1.10.2019

24 obiskov: 30 EUR in 12 obiskov 15 EUR

Z vajami za hrbet boste okrepili hrbtne in trebušne mišice, ki vplivajo na telesno držo, razgibali sklepe hrbtenice in okončin in se naučili vzravnane in pravilne drže. Vaj se boste lotili postopoma, brez naprezanja in predvsem redno.

 NIRVANA FITNESS, Petra Pretnar, ob ponedeljkih in sredah od 19:00 do 20:00, 30 eur, začetek 2. 10. 2019

Kombinacija pilatesa, joge ter ritmičnega dihanja. Zelo dobra prosti stresu in splošni utrujenosti. Za čvrsto in gibljivo telo. Primerna je za vse generacije.
FUNKCIONALNE VADBE, Petra Pretnar, ob sredah od 20:00 do 21:00, 15 eur, začetek 2. 10. 2019

Funkcionalne vadbe-krepilne vadbe za pridobitev moči in izboljšanje telesne pripravljenosti. Primerna je za vse generacije.

BRAINOBRAIN, izvajalka Maša Harej

Trajanje: srede od 16:00 do 18:00, 90 eur, začetek 11.9.2019, Ledena dvorana Bled

Brainobrain je enostavna, zabavna in otrokom zelo privlačna, lahko ji rečemo kar brain gym za otroke.
Izobraževalni program Brainobrain temelji na mentalni aritmetiki s pomočjo abaka (metode VAK) in tehnikah NLP (nevrolingvistično programiranje).Program je namenjen otrokom od 4. do 14. leta starosti, zajema 10/12 stopenj, v skupini je od 6 do 12 otrok.

PROGRAMI V OBČINI GORJE

 VADBA ZA RAZTEZANJE, izvajalka Petra Pretnar

Z vajami za hrbet boste okrepili hrbtne in trebušne mišice, ki vplivajo na telesno držo, razgibali sklepe hrbtenice in okončin ter se naučili vzravnane in pravilne drže. Vaj se boste lotili postopoma, brez naprezanja in predvsem redno.

KULINARIČNE DELAVNICE Z MATEJO REŠ, 3ure, pospremljene z degustacijo

Vsaka delavnica traja 3 ure

Kruh z drožmi in kruh brez kvasa, 18.10.

Pripravili bomo kruh s kislega testa – droži in kruh z vinskim kamnom in kefirjem.

Fermentirana hrana, 15.11.

Osvetlili bomo pomen uživanja fermentirane hrane. Pripravili in pokusili bomo kombučo, vodni kefir, kislo zelje, repo in kimči. Kdor želi, naj s seboj prinese sveže naribano zelje ali repo ter kozarec za kumarice.

 Potica, 13.12.

Prikazali bomo, kako pripraviti dve potici, Orehovo in kokosovo, ter si delili nasvete in drobne skrivnosti peke.

ZAČETNI PROGRAM KERAMIKE, izvajalka Tanja Peternel

Trajanje 21ur

V programu bomo s pomočjo različnih tehnik izdelali ploščico, okvir za sliko, magnet, uhane.