Programi

PROGRAM MEDGENERACIJSKEGA CENTRA RADOL`CA, JESEN 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 PROGRAMI SO BREZPLAČNI.

Prijave: lur.info@guest.arnes.si, 041 762 616

 1. PROGRAM ZAČETNEGA RAČUNALNIŠTVA, izvajalka Vera Pelhan

Trajanje: 20 ur, začetek: sreda 24.10. ob 8.30

Program začetnega računalništva je namenjen tistim, ki se boste prvič srečali z računalništvom. Spoznali se boste z računalnikom in programom Windows, internetom, elektronsko pošto.

 1. PROGRAM NADALJEVALNEGA RAČUNALNIŠTVA, izvajalka Vera Pelhan

Trajanje: 20 ur, začetek: sreda, 24.10. ob 10.15.

Nadaljevalni program računalništva je namenjen tistim, ki že imate osnovno znanje. Nadaljevali boste z delom na namizju, kjer boste iskali dokumente, mape, jih premikali, brisali, ustvarjali bližnjice. Spoznali boste različne programe, delo z internetom, elektronsko pošto in podobno.

 1. PAMETNI TELEFONI, ZAČETNI IN NADALJEVALNI izvajalkaBojana Jamnik Široka,Trajanje: 10 ur,  začetek: sporočimo naknadno, ker je več skupin

 Pametne telefone lahko smatramo kot osebne žepne računalnike z dodanimi funkcijami mobilnega telefona, saj so ti telefoni navadni računalniki, le veliko manjši. Omogočajo vam uporabo storitev Google Drive, s tem imate dostop do vaših datotek in slik. Uporaba elektronske pošte je enostavna preko storitve Gmail. V brezplačni trgovini imate dostop do brezplačnih aplikacij.

 1. ZAČETNI PROGRAM DIGITALNE FOTOGRAFIJE, izvajalec Aljaž Hafner

 Trajanje: 20 ur, začetek: torek, 2.10. ob 8.30

V začetnem tečaju se bomo spoznavali z vašimi fotoaparati in njihovimi osnovnimi in malce naprednejšimi funkcijami. Spoznali se bomo z različnimi žanri fotografije in programi za oblikovanje.

 1. MOVIE MAKER, izvajalec Kristjan Čubranič

Trajanje: 12 ur, začetek: petek, 5.10. ob 10.00

Če vas zanima kako montirati vaše videoposnetke in ustvariti kratke filmčke, videospote, potem se lahko pridružite 12 urnemu programu, ki ga bo vodil Kristjan Čubranič. Delali boste v programu Movie Maker, ki omogoča prenos posnetkov iz pametnih telefonov, fotoaparatov in kamer. Posnetke boste zmontirali, dodali glasbo in se jih naučili objaviti. Potrebno je imeti osnovno znanje iz uporabe računalnika.

 1. RAČUNALNIŠKA UR`CA S KRISTJANOM, izvajalec Kristjan Čubranič

Začetek: petek, 5.10., ob 12.00. Na individualno uro se je potrebno obvezno prijaviti!

Če imate težave z računalnikom ali pametnim telefonom  in vas spravljata v stres, potem lahko pridete h Kristjanu, da bosta skupaj rešila računalniške in telefonske težavice. Brezplačna  Ur`ca s Kristjanom poteka v računalnici na Ljudski univerzi Radovljica. S seboj lahko prinesete tudi svoj računalnik.

 ENGLISH CLUB, izvajalka Špela Mrak

Trajanje: dvakrat mesečno, začetek: ponedeljek, 15.10. ob 8.30

 Predstavljajte si tih deževen dan, skodelico dobrega čaja in odlično knjigo… Pridružite se nam na doživetih razpravah o dobrih angleških knjigah ali odličnih člankih. Lotili se bomo novih odličnih kriminalk, zaljubljenih romanov in tudi različnih člankov.

 1. JOGA, izvajalka Marcela Boben, ČEBELARSKI CENTER LESCE

 Trajanje: 20 ur, začetek: četrtek, 4.10. ob 8.00 v Čebelarskem centru Lesce

Joga je starodavna znanost o življenju, eden najstarejših naukov o ravnovesju telesa, uma in duha, ki so ga Indijci izmojstrili in izvajali že pred tisočletji. Asane izjemno prenavljajo, pomlajujejo in uravnovešajo telo in duha.

 1. ENERGIJSKE TEHNIKE, izvajalka Simona Prhavc

 trajanje: 20 ur, začetek: torek, 3.10. ob 8.30

Program poteka v sodelovanju z društvom Magičnost gibanja, ki se ukvarja z učenjem in izvajanjem energijskih in meditativnih tehnik z namenom samozdravljenja, osebne rasti in dviga nivoja zavedanja. Energijske in meditativne tehnike, ki se jih lahko naučite, vam pomagajo, da se ponovno napolnite z energijo, spustite neprijetna čustva in umirite svoj um.

 VADBA ZA ZDRAVO HRBTENICO, izvajalka Slavica Hrovat

Trajanje: 20 ur, začetek: torek, 9.10. od 10. 20 do 11. 20

Vadbo bo vodila upokojena fizioterapevtka s številnimi izkušnjami, Slavica Hrovat. Vadba je namenjena vsem, ki že imate bolečine, kot tudi tistim, ki želite ohraniti zdravo in prožno hrbtenico še naprej. Pri vadbi se boste spoznali z različnimi razteznimi in krepilnimi vajami za prožno, močno in gibljivo hrbtenico, medenico, vrat in ramenski obroč. Izboljšali si boste držo in povečali stabilnost.

 1. NORDIJSKA HOJA, izvajalka Marina Ficko Pristov, učiteljica nordijske hoje.

Srečanja bodo potekala  dvakrat mesečno, v oktobru 11.10 in 25.10 ob 16.00

Nordijska hoja je aktivnost na prostem, pri kateri razgibamo in okrepimo celo telo. Primerna je za vse generacije in ima številne pozitivne učinke na naše zdravje. Pri hoji se uporabljajo palice za nordijsko hojo, pomembno pa je, da gibanje izvajamo pravilno. Nordijska hoja je odlična dejavnost za druženje v naravi, gibanje na svežem zraku pa še dodatno poskrbi za dobro počutje.

 KAKO JE EFT SPREMENIL MOJE ŽIVLJENJE IN LAHKO TUDI VAŠE, izvajalka Renata Čimžar, trajanje: EFT poteka dvakrat mesečno

  Datumi so: torki, 2.10., 16.10., 30.10., 13.11., 27.11., 11.12. ob 17.30

Izvedeli boste na kakšen način nam tapkanje s prsti po določenih točkah meridianov pomaga na različnih področjih našega življenja. Sami se boste naučili izvajanja dela osnovnega recepta ter izkusili, kako metoda hitro in trajno odpravlja stres, zamero, fizične bolečine in neprijetne občutke. Tapkanje bo potekalo dvakrat mesečno, ob torkih ob 17.30 uri.

 1. »VAJE DIHAJ«

  , izvajalka Brigita Jevnikar, trajanje: dvakrat mesečno, torki ob 17.30

Datumi so: 9.10., 23.10., 6.11., 20.11., 4.12., 18.12.

 Dihanje poteka na nezavednem nivoju, zato se nam zdi samoumevno in mu ne dajemo velike pozornosti. Na Skupinski vadbi z Brigito Jevnikar boste odpravljali plitko dihanje in se naučili sproščati posledice StReSa.

 1. SAI sproščanje telesa in duha, izvajalka Irena Odar Tomaževič

Trajanje: vsako prvo sredo v mesecu ob 11.00, začetek 3.10. ob 11.00

Kratka predstavitev programa: Jutranja naravnava, enostavne fizične sprostitvene vaje (vaje, razlaga, pomen in namen),  spoznavanje  čaker,  kaj nam pripovedujejo o čustvih naši organi,  pomen in tehnike osebne zaščite,  stvarjenje Duše, povezava s svojo Dušo, eterični svetovi, razno.

 1. JAZ V GLEDALIŠČU, vodi Alenka Bole Vrabec

Začetek: sreda, 10.10. ob 9.00

Marsikdo si misli: »Tega pa jaz zagotovo ne zmorem«. A odkritje,  kaj vse lahko človek odkrije v gledališču, ne pozna let.  Vse o čaru gledališča,  v katerem bomo aktivno sodelovali, ponuja cross za možganske celice na lahkoten način, raziskovanje značajev, prelito v gib in misel, predvsem pa gre za sproščeno druženje in sodelovanje, ki je dobra zel proti samoti. Gledališke urice bodo potekale enkrat na teden po dve šolski uri na Ljudski univerz Radovljici.

 1. ZAČETNA ŠOLA ENERGIJSKEGA SAMOZDRAVLJENJA, izvajalka Petra Guzelj

Trajanje: 60 ur,  začetek: sreda, 3.10. ob 8.30

 Program je sestavljen iz treh vsebinskih modulov:

ŠOLA ENERGIJSKEGA SAMOZDRAVLJENJA: spoznali se boste z delovanjem in pomenom sedmih energijskih teles človeka, čakrami. Izvajali boste energijske vaje za posamezne čakre in energijsko naravnanost. Spoznali se boste z vplivom miselnih in čustvenih vzorcev na zdravje človeka. MALA ŠOLA ASTROLOGIJE: spoznali se boste z astrologijo, z znamenji, njihovim pomenom in energijskim delovanjem. KAKO V SVOJE ŽIVLJENJE PRIVABITI OBILJE: spoznali se boste s prepoznavanjem in odstranjevanjem negativnih miselnih in čustvenih vzorcev z reprogramiranjem podzavesti na podlagi praktičnih primerov in izkustvenih tehnik.

 1. NADALJEVALNA ŠOLA ENERGIJSKEGA SAMOZDRAVLJENJA, izvajalka Petra Guzelj

Trajanje: 60 ur,  začetek: sreda, 3.10. ob 10.15

S pomočjo Astrohealinga, astrološkega predvidevanja bomo preučevali vzroke za bolezni in izboljšali zdravje. Ukvarjali se bomo s preučevanjem tekočih kozmičnih astroloških stanj. MANIFESTACIJA OBILJA: Čistili bomo čustvene travme in rezali energijske vezi, ki imajo napačne vzorce. Energijsko se bomo naravnali na dimenzijo obilja. Spoznali se bomo s pomen prizemljitve. Uporabljali bomo praktične tehnike in kratke meditacije za doseganje obilja in uresničevanje željenih ciljev.

 1. NAČRTOVANJE VRTA, izvaja Suzana Škofic

Trajanje: predavanja in delavnice potekajo vsakih 14 dni, prvo srečanje je v četrtek, 18.10. ob 9.00

Suzana Škofic je krajinska arhitektka, zaposlena v vrtnarskem centru Sloga v Kranju. Pri delu se srečuje s strankami, ki bi želele imeti urejen, lep in cvetoč vrt, pa ne vedo kako se lotiti dela. V programu se boste spoznali s preprostimi pravili oblikovanja in se lotili konkretnega načrta zasaditve lastnega vrta. Spoznali se boste z najpogostejšimi napakami pri zasaditvi, spoznali zahteve posameznih rastlin. Predvsem pa boste sodelovali pri konkretnem iskanju najboljših rešitev na vaših lastnih primerih.

DODATNE AKTIVNOSTI IN PROJEKTI

SODELOVANJE S KNJIŽNICO A. T. LINHARTA RADOVLJICA

 1. BRALNI KLUB, izvajalka Božena Kolman Finžgar

Trajanje: enkrat mesečno v prostorih Knjižnice A.T. Linharta

Začetek: sreda 17.10. ob 9.00

 Nekateri beremo veliko, drugi malo manj, nekateri potrebujemo posebno spodbudo. Beremo vse po vrsti ali posamezen žanr, literaturo, poezijo, priročnike, kuharice. Tako zelo smo si različni. Vsi pa smo si edini: hočemo brati dobre knjige, se o njih pogovarjati, deliti mnenje. Bralna srečanja bodo namenjena osebam, ki jih zanimata branje in pogovor o prebranih knjigah. S srečanji bomo spodbujali razvijanje bralne kulture, zanimanje za novosti na knjižnem trgu, spoznavanje in ohranjanje kulturne dediščine ter ljudskega izročila, razvijanje kritičnega vrednotenja prebranih del in medgeneracijsko solidarnost.

 1. SODELOVANJE Z ZDRAVSTVENIM DOMOM RADOVLJICA

PREVENTIVNA PREDAVANJA

TEHNIKE SPROŠČANJA

V 90 minutni delavnici se boste spoznali s tremi različnimi tehnikami, ki vam bodo v vsakdanjem življenju pomagale pri zmanjševanju napetosti, tesnobe, zmanjševanju stresa. Redno izvajanje bo pripomoglo k sprostitvi in izboljšanju psihofizičnega počutja.

 1. SODELOVANJE Z DOMOM DR. JANKA BENEDIKA RADOVLJICA

V Domu dr. Janka Benedika so ob petkih potekale delavnice Možganski izziv, ki jih je vodila Metka Soklič in Kulinarične delavnice z Matejo Reš. Delavnice so obiskovali varovanci doma in udeleženci Medgeneracijskega centra Radol`ca. Ob skupnem druženju so nastajala nova prijateljstva. Z delavnicami in še kakšnimi novimi predavanji bomo nadaljevali tudi v letu 2018/2019.

 1. SODELOVANJE S SPOMINČICO – ALZHEIMER SLOVENIJA, SLOVENSKO ZDRUŽENJE ZA POMOČ PRI DEMENCI

 ALZHEIMER CAFEJI

V sodelovanju s Spominčico že dve leti potekajo Alzheimer cafeji. Na predavanjih različni strokovnjaki predstavljajo najrazličnejše teme, ki so povezane z demenco. S tem ozaveščamo širšo javnost, svojci pa imajo priložnost pridobiti neprecenljive informacije o poteku bolezni in skrbi za svojce.

 1. SKUPINA RADOLČICA, SKUPINA ZA DRUŽENJE ZA OSEBE Z DEMENCO

izvajata Anita Markič in Vera Pelhan, vsak četrtek od 10.00 – 12.00

 Radolčica, Radolčica pomladi, poleti, jeseni in pozimi cveti, spomin nanjo nikoli ne zbledi.

Skupina je namenjena druženju oseb, ki imajo demenco. Osnovni cilj skupine je spodbuditi ljudi, da se aktivno spopadejo z zaščito in ohranjanjem svojega fizičnega in psihičnega zdravja. Druženja potekajo v sproščenem in prijetnem vzdušju, kjer popijemo skodelico čaja ob branju, poeziji, pogovoru, petju.  Med tem pa se večkrat tudi razmigamo in si pri tem pomagamo z različnimi pripomočki. Ne manjka pa tudi raznih družabnih in miselnih iger, zato nam čas zelo hitro mine. Med tem časom imajo svojci čas zase in jih tako lahko vsaj malo razbremenimo.

ENKRATNE DELAVNICE IN PREDAVANJA

 Vsak mesec potekajo enkratne delavnice in predavanja iz najrazličnejših področij, kot so računalništvo, zdravo življenje, osebna rast, okolje, narava, astrologija itd. O programu vas bomo obveščali sproti.

PRIJAVE

E-MAIL: lur.info@guest.arnes.si (ne pozabite napisati vaših podatkov; mobi)

PO TELEFONU: 040 550 370, 041 762 616, 04 537 24 00

 

PROGRAMI MEDGENERACIJSKEGA CENTRA BLED

 

 

 

 

 

 

 

 

PRIJAVE

E-MAIL: hana.premrl@guest.arnes.si (ne pozabite napisati vaših podatkov; mobi),

PO TELEFONU: 040 284 550

BREZPLAČNI PROGRAMI:

PAMETNI TELEFONI, izvajalka Petra Dermota

Trajanje: 10 ur, OŠ Bled

Na začetnem programu se boste spoznali z osnovnimi funkcijami pametnega telefona. Za tiste, ki osnove že znate, se lahko udeležite nadaljevalnega programa pametnega telefona

NADALJEVALNI TEČAJ RAČUNALNIŠTVA, izvajalka Petra Dermota

Trajanje: 16 ur, OŠ Bled

Nadaljevalni program računalništva je namenjen vsem, ki že imajo osnovna znanja iz računalništva. Pogledali si boste napredno uporabo programov za oblikovanje besedil in projekcijskih prosojnic, brskanja po spletu itd.

SOCIALNA OMREŽJA, izvajalka Petra Dermota

Trajanje: 4,5 ur, OŠ Bled

Program je namenjen vsem, ki računalnik že znate uporabljati in bi svoje znanje radi nadgradili ter podrobneje spoznali socialna omrežja za ohranjanje stikov in komunikacijo s svojimi prijatelji.

OBLIKOVANJE LETAKOV, izvajalka Petra Dermota

Trajanje 4,5 ur, OŠ Bled

Na zelo preprost način se boste naučili, kako biti svoj lastni oblikovalec letakov, plakatov, vabil in še kaj drugega. Ustvarjali boste s programom Publisher in v drugih online programih.

IZDELAVA SPLETNE STRANI, izvajalka Petra Dermota

Trajanje: 12 ur, OŠ Bled

Za izdelavo spletne strani je bilo včasih potrebno poznavanje programskega jezika. Danes pa potrebujemo le kvalitetno vsebino, fotografije in prosti čas. Za ostalo poskrbijo različna online orodja

ANGLEŠKA KONVERZACIJA Z NARAVNO GOVORKO, izvajalka Caroline Ann Bernik

Trajanje 20 ur, četrtki od 17.00 do 18. 30, začetek 4.10. 2018, Ledena dvorana Bled.

V programu angleške konverzacije se bomo posvetili zlasti besedišču. Obravnavali bomo najrazličnejše teme, se pogovarjali in se urili v sporazumevanju.

ANGLEŠČINA 1, izvajalka Caroline Ann Bernik

Trajanje 20ur, četrtki od 18.45 do 20.15, začetek 4.10. 2018,  Ledena dvorana Bled.

Program je namenjen začetnikom in vsem, ki bi želeli obnoviti znanje. Preko iger se bomo naučili slovnico in besede, lahke dialoge za potovanje ter kratke zgodbe.

UPRAVLJENJE S ČASOM MED VSAKODNEVNIMI OPRAVKI BREZ NEPOTREBNEGA STRESA

Izvajalka Andreja Sirk, NLP Mojster, NLP Coach Praktik

Trajanje: 10 ur,17. in 24.11. od 9:00 do 13:00, Ledena dvorana Bled

Skozi dveh srečanjih bomo prišli do jedra pojmu »stres«, kaj je in kaj ga povzroča, predvsem pa kako se z njim učinkovito soočiti že z bolj učinkovito organizacijo časa. Obravnavali bomo teme: Naš vsak dan in stres, Kako zaznam stres? Kako ga obvladati, organizacija časa in tehnike za umirjanje.

KOZMIČNI ZDRAVILNI ZVOKI IN NOTRANJI SMEHLJAJ, izvajalka Marcela Boben

Trajanje: 21 ur, vsak petek od 10.00 do 11.30, Ledena dvorana Bled

Spoznali boste različne dihalne tehnike, se naučili šestih zdravilnih zvokov, katerih vibracije spodbujajo zdravje notranjih organov, čustveno ravnotežje in preprečujejo bolezni.

ENERGETSKA SAMOPOMOČ, izvajalka Milena Šimnic,

Trajanje 20 ur, vsak torek od 10. 30 do12.00, začetek 9.10. 2018,  Ledena dvorana Bled

Vsi si želimo, da bi imeli dovolj življenjske energije za kvalitetno življenje in posledično dobro počutje in zdravje. Toda ali poznamo svoj energetski sistem in ali znamo upravljati z njim?

KVAČKARIJE, izvajalka Tjaša Schindler,

Trajanje 30 ur, vsak drugi četrtek od 9.00 do 10. 30, začetek 4.10. 2018, Ledena dvorana Bled

V programu bomo spoznali osnove kvačkanja, naučili se bomo pravilno brati navodila. Znanje bomo nadgrajevali z raznovrstnimi izdelki (rožice, srčki, kape, šali, nogavice, torbice ter pleti).

 TEČAJ ŠIVANJA ZA ZAČETNICE, izvajalka Andreja Jakun

Trajanje 15 ur, Ledena dvorana Bled

Namenjen je popolnim začetnicam v šivanju. V programu bomo spoznali stroje in materiale, izdelali prevleko za blazino, pogrinjek za mizo, košarico za kruh, toaletno torbico, šal in preprosto kapo.

ŠIVANJE ZA KUHARICE, izvajalka Andreja Jakun

Trajanje 12 ur, Ledena dvorana Bled

Delavnice so posamične in niso primerne za začetnice. Na delavnicah bomo izdelali termo prijemalko za posodo, predpasnik z žepi in volančki, košaro za kruh ter pogrinjek z aplikacijo.

POSAMEZNE ŠIVILJSKE DELAVNICE: izvajalka Andreja Jakun,

Trajanje 12 ur, Ledena dvorana Bled

Na posameznih delavnicah bomo šivali: nahrbtnik (3 ure), torbo na preklop (4 ure), drobižnice z okvirjem (2 uri). Obvezno je predhodno znanje.

USTVARJAMO Z NAŠIMI BABICAMI,

Trajanje: vsako tretjo soboto v mesecu od 10.00 do 11.30, začetek 20.10. 2018, Ledena dvorana Bled

RECIKLIRAMO, ZERO WASTE (Šivanje nosilnih vrečk za sadje in zelenjavo, nakupovalnih vrečk); ROŽNATI OKTOBER 20.10.(Akcija šivanja rutk in kap za bolnice, ki okrevajo po kemoterapiji); IZDELAVA KNJIŽNEGA KAZALA 24.11.(Izdelava kazal iz starega  jeansa in drugega materiala); IZDELAVA IGRAČE 15.12.(Otroci bodo narisali svojo najljubšo žival, ki jo bodo šivilje zašile); ŠIVANJE VIZITK (Na medgeneracijski delavnici bomo izdelali vizitke, ki jih bomo podarili.

NAZAJ K NARAVI, izvajalka Alenka Kleindienst Endliher, Knjižnica Bled

11.10. ob 18:00 IZDELAVA NARAVNIH OVOJEV ALI FOLIJ ZA SHRANJEVANJE IN NAKUPOVANJE HRANE: Izdelali bomo krpe iz čebeljega voska in si ogledali še ostale načine uporabe tovrstnih krpic

8.11. ob 18:00 DOMAČA LEKARNICA V JESENSKO-ZIMSKEM ČASU,: Spoznali se bomo z najpogostejšimi  zdravstvenimi tegobami v tem času in kako si pomagamo z naravo. Na praktičnih primerih bomo spoznali bogastvo zelišč, ki nam pri tem pomagajo.

13.12. ob 18:00 PREHRANSKI VODIČ: SLADKORJI IN SLADILA, Knjižnica Bled: Na delavnici bomo spoznali: Kaj so sladkorji in njihovi nadomestki, kakšne so njihove lastnosti, kako jih uporabljamo v prehrani, kako v kozmetiki in še kje…Pregledali bomo celoten vpliv sladkorjev na zdravje in poiskali alternative.

ZAČETNI PROGRAM KERAMIKE, izvajalka Tanja Peternel

Trajanje: 21ur

V programu bomo s pomočjo različnih tehnik izdelali ploščico Bled, okvir za sliko, magnet, uhane.

JUTRANJA TELOVADBA 1000 GIBOV Z DRUŠTVOM ŠOLA ZDRAVJA

Trajanje: Od 1.9.2018 do 31.5.2019, vsak dan  z izjemo nedelje ob 8.00 in od 1.6. do 31.8. 2018  ob 7:30 na Olimpijskem trgu pred Ledeno dvorano na Bledu.

MOŽGANSKA AEROBIKA, izvajalka Ana Samsa,

Trajanje 12 ur, vsaka tretja sreda, 17.10, 21.11, 19.12.2018 ob 17.00 v Društvu upokojencev Bled

Z redno uporabo se bo vaš spomin izboljšal, poleg tega pa se bomo družili, kar pomeni, da bomo ustvarili socialno mrežo, ki je ena izmed faktorjev, ki dobro vpliva na naše možgane.

ANGLEŠČINA, izvajalka Metka Smolej

Trajanje: 18 ur, Društvo upokojencev Bled

V nadaljevanju začetnega tečaja angleščine bomo vadili štiri spretnosti: branje, razumevanje, govor in pisanje, s poudarki glede na različne situacije.

ANGLEŠKA KONVERZACIJA Z NARAVNO GOVORKO, izvajalka Caroline Ann Bernik

Trajanje 20 ur, petki ob 9.00, začetek 5.10.2018, Ledena dvorana Bled.

V programu angleške konverzacije se bomo posvetili zlasti besedišču. Obravnavali bomo najrazličnejše teme, se pogovarjali in se urili v sporazumevanju.

 PROGRAM VARNE VOŽNJE, Izvajalec Gregor Solce

Ledena dvorana Bled. Društvo upokojencev Zasip

V programu bomo obnovili znanje o prometnih predpisih in se posvetili krožiščem. Tisti, ki boste pridobljeno znanje želeli preizkusiti tudi v praksi, se boste lahko prijavili na praktično polurno vožnjo.

PLAČLJIVI PROGRAMI

OTROŠKA ŠOLA SLIKANJA, izvajalke Sergeja Ažman Lapajne, Ana Marija Kovač, Kara Kalajžič, Romana Žitko, Biserka Lazar in  Hana Premrl

Trajanje: 30 ur, enkrat tedensko, OŠ prof. dr. Josipa Plemlja Bled,  letno 70 EUR.  

Otrok (6 – 11 let) na tečaju riše poljubne motive, ki so plod njegove domišljije in ima pri slikarskem postopku glavno besedo, ob tem se razvija in spodbuja njegova kreativnost in domišljija. Otroci bodo risali na slikarskih stojalih na formatu v velikosti 70×100 cm ter z osnovnimi barvami. Ob koncu tečaja sledi razstava del.

ŠOLA RISANJA IN SLIKANJA Z AKADEMSKO SLIKARKO LUČKO ŠPAROVEC,

Trajanje: vsak torek od 16.30 do 18.00, začetek 11.9.2018,  Ledena dvorana.

Cena: 40 EUR na mesec, letno 400 EUR.

Program je zasnovan za celo leto in se izvaja kontinuirano po v naprej določenem programu. Delo poteka v manjši skupini največ 7 udeležencev, saj mentorica poudarja individualen pristop. Otroci bodo v okviru celoletne šole spoznali različne risarske ter slikarske tehnike in pomen risanja in slikanja kot osnove za vse druge likovne dejavnosti.

ZAČETNI PROGRAM MODERNEGA MOZAIKA, izvajalka Urška Ambrožič Potočnik

Trajanje 30ur,  začetek 7.11.2018, od 17.00 do 20.00, Ledena dvorana Bled

Cena: 50 EUR

Na programu bomo spoznali vse o mozaiku, kreirali idejno zasnovo in izdelali mozaični cvetlični lonček in mozaično ogledalo. V programu boste pridobili vse potrebne osnove za samostojno ustvarjanje mozaika tudi doma.

ITALIJANŠČINA 2 A1/2, izvajalka Lea Novak Kolman,

Trajanje 24ur, ponedeljki od 16.45 do 18.15, Višja šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled.

Cena 70 EUR

Ponovili bomo sedanjik in osnovno besedišče. Nato se bomo posvetili (dovršnemu) pretekliku, svojilnim zaimkom in predlogom. Vsako uro se bomo tudi pogovarjali, da bomo utrjevali usvojeno besedišče. Teme bodo raznolike, med drugim bomo spoznali besedišče na področju zabav, ljubezni, kave, živali in vremena.

ŠPANŠČINA 1, izvajalka Marcela Boben

Trajanje 24ur, ponedeljki od 9.00 do 10.30

Cena: 70 EUR

Spoznali boste osnove jezika, tako da se boste sposobni sporazumeti v vsakodnevnih situacijah. Znali se boste predstaviti, opisati sebe in svojo družino, povedati od kod prihajate, naročiti hrano v restavraciji in rezervirati sobo v hotelu. Spoznali boste tudi špansko kulturo in se zabavali ob igrah konverzacije, slušnega razumevanja, branja in pisanja.

ITALIJANŠČINA 3 (A2/1), izvajalka Lea Novak Kolman

Trajanje  24ur, ponedeljki od 18.30 do 20.00, Višja šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled.

Cena: 30 EUR

V 3. stopnji bomo obnovili že predelano snov. Pri slovnici bomo spoznali prislov, prihodnjik in nedovršni preteklik. Ponovili bomo predloge. Glavne teme bodo tokrat sprejemanje in zavračanje različnih vabil ter hrana na različne načine (navade, obroki in njihova razdeljenost, čokolada, sladoled,…) in vreme.

NEMŠČINA1, izvajalka Tina Papler

Trajanje:  24 ur, ponedeljki od 17:30 do 19:00, Ledena dvorana Bled.

Cena: 70 EUR

Na začetnemu tečaju boste osvojili osnove nemškega jezika. Naučili se boste predstaviti sebe in druge, kako naročiti hrano in pijačo, kako vprašati za pot in še mnogo več.

NEMŠČINA 2, izvajalka Tina Papler

Trajanje:  24 ur, ponedeljki od 19:15 do 20:45, Ledena dvorana Bled

Cena: 70 EUR

Program je namenjen  tistim, ki so se z nemščino že srečali in želijo svoje znanje obnoviti in nadgraditi. Po kratki obnovitvi osnov bomo prešli na bolj zahtevne teme ter se naučili pisati razne besedilne vrste.

ZAČETNI TEČAJ RUŠČINE A1, izvajalka Anžela Gregorc

Trajanje:  24 ur, torki od 17:30 do 19:00, Ledena dvorana Bled

Cena: 70 EUR

Program boste pričeli s pisanjem in branjem ruske abecede. Obravnavali boste naslednje teme: spoznajte se, predstavitev sebe in drugih, vsakdanje življenje… Naučili se boste imena dni, mesecev, letnih časov, številk. Spoznali se boste z rusko kulturo, tradicijo in kuhinjo. Pri slovnici se boste srečali s časi, z vprašalnicami, sklanjanjem samostalnika ter spreganjem glagolov.

NADALJEVALNI TEČAJ RUŠČINE A1/2, izvajalka  Anžela Gregorc

Trajanje:  24 ur, torki od 17:30 do 19:00, Ledena dvorana Bled

Cena: 70 EUR

Nadaljevalni tečaj ruskega jezika za hotelirje, gostince in vse, ki so povezani s turizmom. Nadgradili bomo dosedanja znanja ruščine ter spoznali specifično terminologijo, ki je potrebna za učinkovito komuniciranje z rusko govorečimi strankami. Veliko pozornosti bomo namenili konverzaciji.

VADBA ZA HRBTENICO, izvajalka Marjeta Žerovc

Trajanje ob torkih in petkih od 9.00 do 10.00

24 obiskov: 30 EUR in 12 obiskov 15 EUR

Z vajami za hrbet boste okrepili hrbtne in trebušne mišice, ki vplivajo na telesno držo, razgibali sklepe hrbtenice in okončin in se naučili vzravnane in pravilne drže. Vaj se boste lotili postopoma, brez naprezanja in predvsem redno.

PROGRAMI V OBČINI GORJE

VADBA ZA RAZTEZANJE, izvajalka  Petra Pretnar

Trajanje: 12 ur, srede od 10:00 do 11:00, Gorjanski dom

Z vajami za hrbet boste okrepili hrbtne in trebušne mišice, ki vplivajo na telesno držo, razgibali sklepe hrbtenice in okončin ter se naučili vzravnane in pravilne drže. Vaj se boste lotili postopoma, brez naprezanja in predvsem redno.

KULINARIČNE DELAVNICE Z MATEJO REŠ, 3ure, pospremljene z degustacijo

Vsaka delavnica traja 3 ure

19.10. od 17:30 do 19:00 Kruh z drožmi in kruh brez kvasa, oktober (Pripravili bomo kruh s kislega testa – droži in kruh z vinskim kamnom in kefirjem)

23.11. od 17:30 do 19:00 Mala drobna darila iz kuhinje, november (Pripravili bomo zeliščno sol, energijske kroglice v čokoladi, sadne ploščice in zeliščni kis. Naredili bomo tudi darilne vrečke iz starih koledarjev)

14.12. od 17:30 do 19:00 Zdravi piškoti iz polnozrnatih mok in piškoti brez moke, december (Namleli bomo moko, zamesili in spekli okusne piškote za praznične dni)

IZDELAVA KOŠAR IZ VRBOVIH VEJ, Petra Golinar in Tanja Legat

Trajanje: 9 ur, oktober

Na tečaju boste izdelovali košare iz vrbovega šibja po principu kot so jih izdelovali v preteklosti. V sklopu treh srečanjih boste osvojili celoten postopek izdelave košar (od nabiranja do priprave materiala, ter same izdelave).

NARAVNA ČISTILA, Alenka Kleindienst Endliher, 6ur.

Čist in zdrav dom 1 (27.9. ob 17:00) in Čist in zdrav dom 2 (22.11. ob 17:00). Občina Gorje.

Naravna čistila so učinkovita, preprosta za izdelavo in porabo, zdravju in okolju prijazna, prijazna do naših denarnic in varna. Spoznali bomo osnovne sestavine  in pripomočke za izdelavo naravnih čistil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NA BLEDU IN V GORJAH SMO VAM PRIPRAVILI PESTER PROGRAM

NA PROGRAME SE JE POTREBNO PREDHODNO  PRIJAVITI NA: HANA.PREMRL@GUEST.ARNES.SI,  GSM:  040 284 550