ZNA 2 Programi

Opisi programov

Ljudska univerza Radovljica bo v okviru projekta Znanje Nas Aktivira (ZNA) 2 pričela z izvajanjem novih programov. Programi so namenjeni odraslim, starejšim od 45 let (zaposlenim in brezposelnim), razen osebam, ki imajo status upokojenca, in so BREZPLAČNI. Namen projekta Znanje Nas Aktivira (ZNA) 2 je povečati vključenost odraslih v vseživljenjsko učenje ter izboljšati kompetence, ki jih potrebujejo zaradi potreb na trgu dela, večje zaposljivosti in mobilnosti ter osebnega razvoja in delovanja v sodobni družbi.

Zaradi zahtev in pravil projekta, ki je sofinanciran s strani Evropskega socialnega sklada in Republike Slovenije, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, imajo prednost pri vključitvi v programe zaposleni, ki imajo zaključeno največ poklicno izobrazbo in/ali udeleženci, ki še niso vpisani v noben program projekta ZNA2.

Na Ljudski univerzi Radovljica bodo od novembra 2019 potekali naslednji programi, kamor se lahko vključite odrasli, starejši od 45 let.

PRIJAVE:

E-mail: lur@guest.arnes.si

Tel: 041 762 616, 04 537 24 12

Lahko pa tudi izpolnite prijavnico in nam jo posredujete na naš naslov ali pa na mail –> https://www.lu-r.si/projekti/zna-znanje-nas-aktivira/prijavnice/

 • RPO – Računalniška pismenost za odrasle (60 ur, 15 srečanj), začetek: torek, 1.10., ob 17.00–20.00 – ŠE VEDNO SE LAHKO PRIKLJUČITE

Računalniška pismenost za odrasle (RPO) je javno veljavni računalniški izobraževalni program. Program je namenjen odraslim, ki računalnika še niste uporabljali in si želite pridobiti temeljno znanje za delo z njim za potrebe poklicnega dela in vsakdanjega življenja. Na tečaju boste spoznali osnovne komponente računalnika in razumeli nekatere osnovne informacijske tehnologije, naučili se boste uporabljati osnovne funkcije osebnega računalnika in operacijskega sistema, naučili se boste organizirati in upravljati z USB ključkom in drugimi podatkovnimi nosilci ter datotekami. Naučili se boste pisati, oblikovati in tiskati besedilo, znali boste uporabljati glavne spletne storitve – internet in elektronsko pošto. Program vodi Damjan Mašič.

 • Tečaj Excel: od osnov do napredne uporabe (40 ur, 10 srečanj), začetek: torek, 5.11., ob 17.00– 20.00 na Višji strokovni šoli za gostinstvo, velnes in turizem Bled

Osnove Excela:

 • Delo s podatki, vnos, brisanje, kopiranje, lastni seznami
 • Listi, stolpci in vrstice, celice
 • osnovno oblikovanje tabel in podatkov ter njihov vnos,
 • oblikovanje številskih podatkov (%, €, datumi),
 • izračuni z uporabo enostavnih formul,
 • uporaba SUM funkcije ter hitrih izračunov v statusni vrstici,
 • hitro tiskanje ter
 • osnovno razvrščanje podatkov.
 • Priprava strani, tiskanje in shranjevanje dokumenta

Napredna uporaba Excela:

 • hitre bližnjice in najuporabnejši triki,
 • zaščita na nivoju listov in celic,
 • tiskanje v PDF in pošiljanje po elektronski pošti,
 • 3D formule in povezave v izračunih,
 • računanje z datumi,
 • zahtevne funkcije (IF, VLOOKUP, IFERROR …) in njihovo gnezdenje,
 • napredni grafični prikaz podatkov, pogojno oblikovanje števil, sparkline grafikoni, oblikovanje zahtevnih grafikonov (vrtilni grafikon, sekundarna os …),
 • napredne funkcije vrtilnih tabel ( več izračunov, časovni trendi …),
 • uporaba večnivojskega razvrščanja za pregled obsežnih seznamov podatkov.

PROGRAMI, KI SE PRIČNEJO V JANUARJU 2020 – prijave že zbiramo

 • Nadaljevalno računalništvo (50 ur, 13 srečanj), začetek: januar 2020

V programu Nadaljevalno računalništvo boste pridobili vsa praktična znanja, ki jih potrebujete vsak dan pri delu in doma. Delo v programu bo prilagojeno glede na vaše znanje in potrebe, ki jih imate. V začetku boste ponovili osnovna znanja računalništva. Delali boste v programu Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint). V programu Word boste oblikovali in urejali besedila, slike in tabele. S pomočjo programa Excel boste lažje urejali podatke, izračunali najrazličnejše vrednosti, ustvarjali grafe, tabele. S pomočjo PowerPointa boste izdelali predstavitev. Pri tem se boste naučili animacije in uporabo SmartArt grafikonov. Pri delu brez uporabe interneta ne gre, zato boste čas posvetili učinkoviti  uporabi spletnih aplikacij, socialnih omrežij in drugih spletnih orodij. Potrebno je že osnovno računalniško znanje. Program vodi Bojana Jamnik Široka.

 • Socialna omrežja in marketing (50 ur, 13 srečanj), začetek: januar 2020

Tečaj je razdeljen na teoretični (24 ur) in praktični del (26 ur). Na teoretičnem delu boste spoznali osnovne značilnosti in dejstva raznovrstnih socialnih omrežij, razmišljali boste katero socialno omrežje je smiselno izbrati za vaš posel in se poglobili v spoznavanju zasebnega in poslovnega profila na Facebooku in spoznali načela zasebnosti na omenjenem omrežju. Ker je trenutno zelo atraktivno oglaševanje na socialnih omrežjih, bomo raziskali tudi te možnosti in spoznali še druge trike pri objavah, da boste dosegali čim boljši odziv in še mnogo več. Poglobili se bomo v pravljični svet marketinga in odgovarjali na osnovna marketinška vprašanja, raziskovali naše ciljne skupine ter postavljali marketinško strategijo. Skupaj bomo pripravili vsa potrebna marketinška besedila, vključno z vašo osebno zgodbo, vsebine za na spletno stran, Facebook in besedila za e-mail marketing. Predstavljen vam bo svetovno znan sistem marketinške prodaje, ki se uporablja po celem svetu in dejansko »pije vodo«. Teoretični del vodi Urška Ambrožič Potočnik.

Praktični del tečaja boste ustvarjali na računalnikih in si postavili čisto svojo spletno stran v spletni aplikaciji Weebly. Odprli boste zasebno in poslovno stran na Facebooku, v kolikor je še nimate, ter osvojili še druge aktivnosti na tem socialnem omrežju. Predano vam bo tudi znanje o spletni aplikaciji MailChimp, s katero boste v prihodnje oblikovali čudovita elektronska sporočila in z njimi dosegali še večje prodajne uspehe z uporabo e-mail marketinga. Praktični del vodi Bojana Jamnik Široka.

 • Pametnejši od pametnih telefonov (25 ur, 6 srečanj), začetek: januar 2020

So telefoni postali pametnejši od vas? Ni panike, saj boste v tem programu izvedeli vse, kar potrebujete. V programu boste ugotovili, da je vaš telefon računalnik v malem. Spoznali boste osnovne nastavitve, povezovanje na omrežje, dostopnost lokacije in podobno. Prenesli si boste različne uporabne aplikacije kot so: navigacija, prevajalnik, Viber, vreme, aplikacije za zdravje ipd. in si s tem olajšali vsakdanje življenje. Povezali se boste z osebnim računalnikom in preko Google storitev prenesli, delili datoteke in fotografije.

 • Google Drive (25 ur, 6 srečanj), začetek: januar 2020

Google Drive je storitev v oblaku, ki je neločljivo povezana z vsemi ostalimi Googlovimi spletnimi storitvami kot so Gmail, urejevalniki dokumentov (bivši Google Docs), brskalnik Chrome, operacijski sistem Android in druge. Najosnovnejša funkcija storitve Drive je shranjevanje datotek v oblaku, a ima poleg tega še mnogo drugih dodatkov, ki so zelo uporabni pri delu z dotičnimi datotekami:

 • prijava v Google Drive
 • kreiranje nove mape, drevesna struktura in ureditev
 • skupna raba datotek ( deljenje dokumentov, slik)
 • izdelava spletnega dokumenta
 • oblikovanje spletnega dokumenta
 • izdelava spletne predstavitve
 • izdelava obrazcev
 • Kreativno komuniciranje in javno nastopanje (50 ur, 12 srečanj), začetek: januar 2020

Na tečaju Kreativno komuniciranje in javno nastopanje boste premagali ovire, ki vam pri delu onemogočajo, da ste osebno in poslovno uspešni. Naučili se boste samozavestnega nastopanja, prezentiranja, javnega nastopanja in učinkovite komunikacije. Naučili se boste tremo izkoristiti kot orodje za doseganje svojih ciljev. Spoznali boste učinkovite metode za reševanje svojih težav pri komuniciranju. Izboljšali se bodo vsi vaši odnosi, tako poslovni kot osebni, saj je komunikacija osnova vseh odnosov. S tem boste pridobili tudi zaupanje vase, boljšo samopodobo, večjo samozavest, lažje boste izražali in uveljavljali svoja stališča, sprejemali odločitve in prepoznali svoje skrite talente pri reševanju svojih osebnih in poslovnih izzivov. Tečaj je naravnan tudi zelo praktično, saj boste naredili veliko vaj in na koncu izdelali lastno predstavitev. Tečaj vodita Urška Ambrožič Potočnik in Bojana Jamnik Široka.