»Youth in VET: reach out and move!«


V času, ko Luxembourg predseduje EU, se pod njihovim okriljem odvijajo številni dogodki na ravni EU. Eden izmed njih je potekal 17. In 18. novembra 2015 z naslovom »Mladi v poklicnem izobraževanju: kako jih doseči in premakniti.«

Glavni fokus konference je bil razvoj in ponudba privlačnih poklicnih izobraževanj v Evropi, ki bi zadostili povpraševanju in potrebam trga dela. Da bi zmanjšali brezposelnost mladih, jih je nujno motivirati za sodelovanje v programih, ki temeljijo na delovni praksi in poklicnem izobraževanju. Predstavljene so bile številne dobre prakse o tem kako motivirati mlade in jih usmerjati v poklicno izobraževanje, med drugim tudi Motivacija mladih v programu PUM (Projektno učenje za mlajše odrasle) http://www.pum-r.si/ .  Zanimiv je bil tudi pristop do mladih v Luxembourgu, kjer so razpisali denarno nagrado za najboljšo video predstavitev poklica. Tako so mladi sami predstavili zanimive poklice in jih medsebojno promovirali http://www.handsup.lu/de/videos. Predstavljeni so bili različni portali za izbiranje poklicev ko je na primer portal Anelo; https://jobcity.anelo.lu/lu/landing.

Brezposelnost mladih je nesprejemljiva in nanjo Evropa odgovarja premalo učinkovito. Kljub temu, da so določena sredstva že namenjena za mobilnost mladih v programu Erasmus+, se pripravlja dodaten program Erasmus Pro, ki bo mladim omogočal pripravništva v drugih evropskih državah in tako mobiliziral mlade in zaposlovanje. Program bo omogočal prehod mladih pripravnikov po Evropi z namenom vrnitve v svojo domovino. To bo eden izmed ukrepov kako povečati  zaposljivost mladih. Pri tej temi je bilo veliko govora o povezovanju regij in čezmejnem sodelovanju. Na konferenci je bilo veliko udeležencev iz Francije in kar nekaj iz predela Pariza, kjer so se 13.11.2015 zgodili teroristični napadi. Bili so vidno  pretreseni in iz prve roke smo izvedeli kako so doživeli napade.

 

Comments are closed.